JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Teoria del suflé

@JuanchoDumall


DIUMENGE, 3 DE MAIG DEL 2015

No és fàcil enmig del soroll preelectoral discernir les veus dels ecos. Amb les urnes a la vista, cada enquesta, cada afer, cada gest governamental es presenta tant als mitjans tradicionals com a les xarxes socials i els seus voltants com un fet decisiu per decantar els incerts resultats de maig, setembre i desembre. Així, es vaticina que l'escàndol de Rodrigo Rato i l'amnistia fiscal (¿recordeu?) enfonsa el PP sense remei. O que la sortida de Juan Carlos Monedero de la direcció de Podem condemna la formació de Pablo Iglesias a un paper secundari, molt diferent del que es pensava en els dies feliços del tic-tac (¿recordeu?). I de la mateixa manera es dóna per fet que l'última enquesta del CEO, com també  els desacords entre CiU i ERC, han deixat ferit de mort el procés sobiranista.

Però una cosa és que existeixi una creixent volatilitat en la intenció de vot, detectada pels sociòlegs, i una altra que els corrents de fons desapareguin de la nit al dia per determinats esdeveniments en l'arena política. L'electorat viu moments de canvis profunds, però no  és una baldufa que cada matí gira en sentit diferent. Ni les bases socials que han mantingut ferma la dreta espanyola des de finals del franquisme s'han evaporat, ni el vot rebel, amb el seu punt antisistema i anticapitalista, que representa Podem s'ha ensorrat en dues setmanes, ni l'independentisme català ha deixat de somiar en la seva Ítaca perquè l'ANC i Òmnium no omplissin fa uns dies l'anell olímpic de Barcelona.

Són les tendències molt profundes les que canvien la història i no les portades dels diaris, d'un dia per l'altre, per més escandaloses que resultin.

Espuma decorativa

Tornant al poeta, convé parar-se a distingir les veus (les notícies) dels ecos (les interpretacions). Analitzar certes tendències polítiques com a suflés -plats que s'inflen artificialment, pura espuma decorativa- només ens pot conduir a l'error. Per sort, tenim l'oportunitat en els pròxims mesos de veure si hem viscut en un núvol de clares d'ou
.