El ridícul exterior

La Vanguardia en català | 03/05/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


Per bé que Exteriors acostuma a ser una de les carteres fortes d'un Estat i, en general, exigeix molta finesa, el Govern espanyol ha decidit convertir-la en una màquina d'encadenar ridículs. Tal vegada perquè, alhora, ha esdevingut el guardià del Sant Grial espanyol, en vigilància permanent dels perillosos almogàvers que pul·lulen per l'espai terra.

És així com el ministre Margallo ha enviat circulars impagables arreu de les ambaixades, amb la bíblia sobre la maldat sobiranista; en paral·lel, ha controlat viatges del president Mas i del Govern i ha pressionat perquè no es donés veu a molts noms propis de Catalunya; alhora, ens ha perseguit als que tenim la sort de fer alguna prèdica internacional, com jo mateixa, que vaig tenir l'honor d'intentar ser vetada a Equador per l'ambaixador i el cònsol de la zona, fet reconegut per Margallo mateix en una pregunta parlamentària. I això que anava a parlar d'Orient Mitjà..., però ja se sap de les vincula­cions entre els gihadistes i els sobiranistes. Sonor i molt va ser, també, l'intent de prohibir la presentació del ­Victus d'en Sánchez Piñol a Holanda, o l'anul·lació -per pressions espanyoles- d'una conferència d'en Viver Pi-Sunyer al Center for European Policy Studies, el principal think tank de Brussel·les, i molts d'altres, perquè la llista és llarga. Qualsevol català amb segell sobiranista pel món és observat -i o neutralitzat- pel gran germà margal·lià. I tot mentre s'activen els recursos del ministeri per vendre, arreu del món, que les peticions catalanes són forassenyades. No deixa de ser curiós que tot plegat passi mentre asseguren que això nostre és una simple bufada, com també és curiós que el ministeri dedicat en cos i ànima a la qüestió ­catalana sigui el d'Exteriors.

Deu ser perquè ens veuen com Cuba quan la perdien.

La darrera matusseria l'ha protagonitzada el cònsol espanyol a Perpinyà, que ha intentat que les autoritats de la ciutat deixin de vendre la marca turística "Perpinyà, la catalana", i venguin "Perpinyà, la francesa". És a dir, pervertint totes les regles de la diplomàcia, ha fet una barroera ingerència amb l'excusa que "així vindran turistes espanyols". Es veu que considera que la paraula catalana associada a una ciutat la inutilitza per al turisme. A banda del fet que el tal Gaudencio Villas (nom de l'ínclit il·lustrat) ha ensenyat la poteta colonialista a l'estranger, cosa que queda lletja, també cal subratllar que, bo i reinventant el famós "antes roja que rota", prefereix una Perpinyà "antes francesa que catalana". El detall que els catalans li paguem el sou per tal que vagi en contra dels nostres interessos deu ser menor, perquè no he sentit en Margallo renyant-lo. Encara li donarà una me­dalla. Arribat a aquest punt, ja no cal demanar que ens deixin en pau, però podrien ser més subtils quan ens persegueixen. Ho dic perquè tanta obvietat és molt insultant.