POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2016 2.00 h

CDC preguntarà “en positiu” si es vol refundació o renovació

 El comitè executiu proposa una tria entre dues opcions en la consulta interna del 21 de maig

 El partit, resignat al no d'ERC a la llista única, recuperarà el nom de cara al 26-J

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Refundació o renovació, aquesta, i per aquest ordre, és la qüestió. CDC posarà la decisió sobre el seu futur a consulta de la militància el 21 de maig, i ho farà amb una pregunta “en positiu”, que defuig el “sí o el no”, segons va destacar ahir el seu president, Artur Mas, després que el comitè executiu aprovés la proposta d'enunciat que el consell nacional ha de ratificar demà, junt amb el reglament de la votació. Sigui quin sigui el resultat, això sí, no es materialitzarà fins al congrés convocat del 8 al 10 de juliol, que serà “el dissetè de CDC, o el primer del nou partit”, segons el mateix Mas, que en qualsevol dels dos casos hi tindrà un paper rellevant que acabarà de “perfilar” en les properes setmanes.

Fins llavors –i ell no descartava que més enllà, fins i tot en el cas d'un nou partit, vist el suport majoritari al nom històric entre els 10.000 participants en la macroenquesta interna de Torn Obert– Convergència segueix sent Convergència, i per això també va confirmar ahir que es presentarà a les estatals del 26-J amb aquestes sigles, deixant enrere la fórmula de Democràcia i Llibertat del 20-D, que Mas admet que potser havia “despistat” molts electors.

Que el nom “es completi” amb el d'alguna altra formació dependrà de les negociacions que obriran els propers dies amb els seus aliats actuals, Reagrupament i Demòcrates, que ahir ja van amenaçar de no presentar-se si els imposen les sigles de CDC. “Això serà objecte de les converses”, concloïa Mas, que mostrava el seu desacord també amb els d'Antoni Castellà pel fet que cridés a bastir un front per “bloquejar la política espanyola” mentre segueixi bloquejant les demandes catalanes. “No som enemics d'Espanya, i mentre no hi hagi un estat català, a Madrid es decideixen coses que ens afecten, així que no hi anirem a fer de figures decoratives, sinó a ser útils”, contestava Mas.

Lamenta el no d'ERC

Mas es resignava, d'altra banda, al fet que ERC no entri en cap coalició, i va revelar ahir que va fer arribar per escrit la proposta al partit republicà de fer una llista única el 26-J. A falta de contesta oficial, CDC es dóna per resposta “en públic” amb l'aprovació dissabte de la repetició de les llistes d'ERC, així que no hi insistirà, tot i que Mas lamentava que és una “oportunitat perduda” per tornar a enviar el missatge d'un triomf “clar” d'una llista independentista. “No és l'escenari que entenem que hauria d'haver estat el més raonable i conseqüent”, deia Mas, que en tot cas no creu que això afecti la relació al govern i a Junts pel Sí, i indica igualment que el 26-J l'independentisme pot aprofitar la “debilitat” política estatal derivada de la “ineptitud i falta de generositat” dels líders.

LA FRASE

Caldran acords amb l'Estat i, per arribar-hi, el projecte sobiranista ha de demostrar fortalesa suficient
Artur Mas
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT, PRESIDENT DE CDC

Primàries per elegir candidat

El comitè executiu de CDC va proposar també ahir l'organització de primàries, avançant-se al que preveuran els futurs estatuts a partir del juliol, d'un procés de primàries si hi ha més d'un candidat el 26-J, que se celebrarien el 21 de maig mateix. Igualment, serà demà el consell nacional el que n'ha d'aprovar el reglament, tot i que Mas avançava ahir que qui hi vulgui aspirar, a més de ser militant, hauria de sortir elegit en les ternes territorials prèvies que organitzarà CDC per triar els integrants de les llistes, a més de reunir un mínim de signatures de la militància. El procés també està pensat perquè el futur cap del grup parlamentari pugui ser candidat per qualsevol circumscripció, i no necessàriament per la de Barcelona, si bé de moment només s'ha postulat Francesc Homs. Si hi hagués algun altre candidat, igual que en el cas de la pregunta interna, s'obriria un període de campanya del 9 al 19 de maig.