POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2016 2.00 h

Màxima unitat per esquivar el TC

 Puigdemont es reuneix avui amb entitats, sindicats i partits per consensuar noves eines que substitueixin el que s'ha impugnat

 Alguns alcaldes metropolitans volen que es redactin noves lleis i d'altres aposten per la desobediència

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La llei 24/2015 d'emergència social va ser aprovada per unanimitat de tots els grups de la cambra catalana i és aquesta unitat el que vol conservar el govern català en la cimera que aquesta tarda se celebra al Palau de la Generalitat. L'objectiu principal és mantenir i fer visible aquell consens aconseguit aleshores per poder fer front ara a les conseqüències que es derivaran de la suspensió d'alguns articles del text legislatiu després que divendres passat el govern espanyol anunciés que els impugnava al Constitucional.

El repte és poder fer visible un front comú tant polític com social

Els articles que han escapçat la llei tenen a veure amb les mesures per combatre els desnonaments com ara la intermediació extrajudicial i l'obligació de les entitats bancàries a cedir habitatges buits per a aquelles persones que no poden pagar la hipoteca. Fonts del govern català ja avançaven ahir a aquest diari que, a més de mantenir la unitat social i política, el segon objectiu és que la reunió serveixi per trobar noves eines eficients que permetin esquivar les conseqüències d'aquesta suspensió.

De moment, tant les entitats com alguns partits polítics ahir ja van començar a proposar alternatives, algunes de les quals podrien anar des de la desobediència fins a la redacció de noves lleis que substitueixin la que ha estat impugnada. ERC, per exemple, demana que es ratifiqui la llei; ICV vol salvaguardar els drets bàsics, i la CUP aposta per analitzar algunes de les mesures que ja s'executen en àmbits municipals.

Els primers a reclamar propostes van ser ahir alguns alcaldes de l'àrea metropolitana després de constatar que la suspensió dels articles esmentats deixarà els municipis sense cobertura jurídica per poder reclamar als principals tenidors d'habitatges buits la cessió d'algunes propietats per pal·liar els desnonaments. Aquest era el cas de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que abans de la reunió d'avui ja posava damunt la taula la necessitat de fer noves lleis que “facin més sensibles les entitats financeres”, tal com passava fins ara. De fet, els articles impugnats havien permès a l'Ajuntament que presideix tancar un conveni per recuperar 40 habitatges i iniciar l'expropiació de 32 pisos més que els bancs es negaven a oferir.

Però, de la mateixa manera que defensava la creació d'un nou cos legal, Marín també es mostrava totalment contrària a desobeir la suspensió del TC, una mesura que, en canvi, no descarten altres ajuntaments, com el de Badalona, capitanejat per Dolors Sabater. L'alcaldessa reconeixia que eren precisament els articles que s'han portat al TC els que havien permès que les entitats bancàries fessin “un pas endavant” i mostressin la seva predisposició a negociar un lloguer social.

Les entitats socials també han fet una llista
de propostes que portaran avui a la reunió per poder esquivar el vet del TC. Asseguren que no volen sortir amb una foto sota el braç com a únic resultat de la cimera i que, entre les principals propostes, hi ha l'aplicació de “sancions d'ofici a aquelles empreses que tallin el subministrament sense aplicar el principi de precaució”. Aquestes entitats, com és el cas de la PAH, consideren que l'única via possible ara per ara és tornar a donar cobertura legal a les accions contra els desnonaments
i que això només s'aconsegueix amb “noves eines legislatives”, confirmava el portaveu de la plataforma, Carlos Macías.

Pel que fa als partits polítics, ERC va assenyalar ahir que “exigirà” que el Parlament ratifiqui de nou la llei 24/2015 en un pròxim ple de la cambra catalana. “Que tots els grups que van donar suport a la llei actuïn fent un exercici de dignitat. El setge del TC no es pot suportar més. Prou!”, exclamava el diputat republicà Joan Tardà després de la reunió de la permanent nacional d'Esquerra. Tardà és del parer que s'ha de continuar amb els tràmits de la llei, i més ara que el govern “ja té enllestit el reglament i només cal ratificar-lo”. Els ecosocialistes també assistiran a la reunió per continuar defensant –“com hem fet des del minut zero”, van remarcar– els drets bàsics de la ciutadania.

I amb cert escepticisme es va pronunciar ahir el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que explicava que el seu partit anirà a la cimera amb la voluntat de resoldre els problemes de la ciutadania i no pas a intensificar “la batalla” entre els governs de la Generalitat i de l'Estat espanyol. “Arreglem el que s'hagi d'arreglar [de la llei]”, deia Carrizosa. El diputat ja assenyalava ahir que també reclamarà al govern de Puigdemont que utilitzi “el fons de pobresa energètica per atendre els col·lectius més vulnerables”, un fons que està a disposició de l'executiu català i que “només ha emprat en un 20%”, assegurava.

Hem de buscar vies legals alternatives; la desobediència seria poc intel·ligent
Núria Marín
ALCALDESSA DE L'HOSPITALET
Els articles impugnats havien servit fins ara perquè els bancs fessin
un pas endavant
Dolors Sabater

ALCALDESSA DE BADALONA
El més important
és fer preeminent el nostre Parlament per sobre del TC i per això cal ratificar la llei
Joan Tardà
DIPUTAT D'ERC AL CONGRÉS
Volem arreglar la llei pel bé dels desnonats; no entrarem en batalles entre la Generalitat i l'Estat
Carlos Carrizosa
DIPUTAT DE CIUTADANS

L'estratègia ha de ser “útil i eficient”

La solució per esquivar la suspensió no s'albira fàcil. Fonts de l'executiu assenyalaven ahir que, si bé el govern tractarà possibles alternatives en la reunió del consell executiu que se celebra avui abans de la cimera, vol que siguin els partits, els sindicats
i les entitats els que avaluïn avui els pros i els contres de totes les propostes que es posin damunt la taula. L'objectiu és que l'estratègia que s'acordi obtingui el consens de totes les parts, una tasca prou difícil si es té en compte que a la reunió també assistiran els populars, que ja han avançat que hi van per defensar la posició del govern de Mariano Rajoy.

Altres fonts que assistiran a la reunió també assenyalen que és “imprescindible” que la solució que s'adopti sigui “útil i eficient”, característiques que, en cap cas, s'assoliran ratificant la llei o desobeint el TC, ja que això no serviria ni per mantenir la unitat política ni per obligar les entitats financeres a lluitar contra els desnonaments. Una d'aquestes opcions era la que ahir reclamava el diputat republicà Joan Tardà, sembla que sense gaire suport entre els membres del govern. Intentar aprovar una llei que ja ha estat impugnada seria cometre “frau de llei”, recordaven les mateixes fonts pròximes al govern. Amb tot, es mostraven convençuts que hi ha altres mecanismes que podrien funcionar i que es valoraran en la reunió de demà entre els membres del govern, les entitats, els partits i els sindicats.