POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2017 2.00 h

El govern coincideix amb el pla DUI

 L'executiu no veu “cap contradicció” entre el seu full de ruta i el plantejament de l'ANC, que preveu una declaració unilateral si l'Estat impedeix el referèndum

 Munté recorda que el pla A i el pla B són el plebiscit

EMILI BELLA - BARCELONA

El pla A i el pla B del govern són el referèndum o el referèndum, però davant la hipòtesi que l'Estat aconsegueixi impedir el plebiscit, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha previst un pla C, que és una Declaració Unilateral d'Independència (DUI), tal com va aprovar el cap de setmana passat. El govern descarta que hi hagi “cap tipus de contradicció” entre el plantejament de l'executiu i el full de ruta de l'organització independentista, impulsora de les mobilitzacions multitudinàries dels Onze de Setembre. De fet, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va observar ahir, després de la reunió del consell executiu, que els dos fulls de ruta “són molt i molt coincidents”. Munté va referir-se específicament a la part del referèndum sí o sí, en la mesura que exercir el dret a decidir és l'anhel majoritari del poble de Catalunya, tal com mostren les enquestes, i va esquivar la paraula DUI, mantenint, això sí, la unilateralitat com si fos una esmena viva.“Respectem el seu full de ruta –va insistir–. La nostra prioritat com a govern és poder celebrar aquest referèndum.”

En aquest sentit, també es va constatar ahir plena coincidència amb la pota parlamentària de Junts pel Sí per desenvolupar el procés, la CUP, que té igualment la unilateralitat en les seves oracions. “El millor és abocar totes les energies a fer el referèndum i portar-lo fins a les últimes conseqüències; ara bé, si es produeix un boicot per part de l'Estat, entenem que la DUI pren tot el sentit, però la prioritat és el referèndum”, va explicar el diputat de la CUP Albert Botran.

El mateix vicepresident, Oriol Junqueras, va defensar fa quinze dies la unilateralitat, en el benentès que la prioritat de l'executiu és la convocatòria, la celebració i l'aplicació del referèndum d'aquí a quatre mesos. Abans, però, hi haurà una última oferta a Mariano Rajoy, segons va anunciar Carles Puigdemont en el marc de l'assemblea de l'ANC, dissabte, a Granollers. Munté no va concretar com o quan serà aquesta darrera oferta; es va limitar a destacar que el govern manté la “mà estesa” per asseure's amb Rajoy. “En les setmanes vinents, l'Estat tindrà una proposta catalana per dialogar i negociar”, va avançar dissabte Puigdemont, que va rebre un no immediat per resposta per part del dirigent popular.

El president vol resoldre-ho abans de les vacances d'estiu –segons va anunciar durant la darrera sessió de control al Parlament– abans de passar a la fase de la unilateralitat, sobretot tenint en compte la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum, que encara advoca per un eventual acord amb l'Estat, per al qual recull signatures i avals. Ara bé, el govern no té “cap indici, cap dada nova ni cap novetat” sobre la trobada entre els dos mandataris, plantejada després de la investidura de l'espanyol, una reunió que s'ha anat “esllanguint”, va afirmar Munté.

En concret, la previsió de l'ANC és declarar la independència en cas “d'impediment coercitiu” del referèndum per part dels poders espanyols.Si la “ingerència” es produeix abans de l'aprovació de la llei de desconnexió i la celebració del referèndum, l'entitat defensa l'organització de mobilitzacions i que el Parlament “proclami la independència”. Si l'Estat reacciona després de la desconnexió jurídica, l'ANC deixa la proclamació en mans de la cambra o de l'Assemblea d'Electes de Catalunya, formada per tots els càrrecs electes del país (alcaldes, regidors, diputats, senadors i eurodiputats) i pensada per prendre les regnes en cas d'una suspensió de l'autonomia.

D'altra banda, el govern va descartar ara per ara demanar l'aval de la Comissió de Venècia al referèndum, òrgan consultiu del Consell d'Europa, referent internacional per a afers constitucionals i de dret, tal com li va reclamar Catalunya Sí Que es Pot, la setmana passada, com a condició per donar-hi suport. “No estem en el moment de plantejar aquesta qüestió”, va resoldre Munté, sense especificar si el moment arribarà abans o després de la celebració de la votació.

LES FRASES

Respectem el full de ruta de l'ANC perquè és molt i molt coincident amb el del govern. No hi ha cap contradicció amb el seu plantejament
El referèndum és el nostre pla A i pla B; preferiblement, de manera acordada amb l'Estat
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
Si es produeix un boicot per part de l'Estat [al referèndum], entenem que la DUI pren tot el sentit
Albert Botran
DIPUTAT DE LA CUP

Malestar pel perjudici a les empreses

El govern va manifestar ahir indignació i malestar pel boicot de l'Estat espanyol a la missió comercial dels executius flamenc i català al Marroc per posar en contacte les economies dels tres països i estrènyer els vincles de negocis. La portaveu del govern, Neus Munté, va lamentar l'“obstrucció” exercida per les autoritats espanyoles i el perjudici causat no només als governs de Catalunya i Flandes sinó als empresaris. “Es tracta d'una forma indigna de posar traves a aquestes empreses”, va censurar la consellera de la Presidència, que va remarcar que ni tan sols es tractava d'un viatge per explicar el procés sobiranista, com ha estat el cas en altres ocasions, sinó d'un desplaçament per internacionalitzar l'economia. Puigdemont havia de viatjar amb el ministre-president flamenc, Geert Bourgeois, al país africà des del diumenge fins al dimarts vinents, però la missió es va suspendre divendres perquè “cap dels responsables polítics marroquins podria rebre'ls”, com a conseqüència de les pressions espanyoles.