POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2017 2.00 h

El referèndum ha rebut fins a Sant Jordi 400.000 firmes

 Des del Pacte Nacional pel Referèndum es veu com una xifra “extraordinària” en només dos mesos de campanya

 Un grup de juristes presenten avui un manifest a favor de la legalitat del plebiscit

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El Pacte Nacional pel Referèndum ha recollit fins a Sant Jordi 400.000 signatures de suport a la celebració del plebiscit previst per a la tardor. En només dos mesos, des que es va posar en funcionament la plana digital pactepelreferendum.cat , el portaveu de l'entitat, Joan Ignasi Elena, ho considera un “nombre extraordinari en tan poc temps”. No és una xifra definitiva perquè, per exemple, no hi ha comptabilitzades les firmes recollides el Primer de Maig i la campanya no es tancarà fins a finals de mes, quan l'entitat farà un balanç definitiu de la feina feta i decidirà el seu paper de futur.

L'entitat justifica no haver avançat xifres de suport fins ahir per la feina “rigorosa, laboriosa i lenta” de revisar totes les signatures per evitar duplicitats. Elena reconeix que el ritme de recollida d'adhesions ha crescut molt els darrers dies per la intensificació de la campanya al carrer: “Com sempre passa en aquestes ocasions, com més activitats fas, més ressò i més resposta obtens.”

Canvis de posició

El portaveu del pacte destaca com un èxit assolit el “moviment de posicions” que s'ha produït entre les bases dels partits polítics contraris al referèndum on, segons els estudis d'opinió, bona part dels votants de Ciutadans o del PSC es mostren favorables a la celebració de la consulta. En la mateixa línia i fent referència implícita al PSC, el membre del comitè executiu del pacte, Francesc de Dalmases, va celebrar que regidors i grups municipals del partit hagin permès amb el vot favorable o l'abstenció l'adhesió dels seus ajuntaments al manifest pel referèndum.

Segons ell, és una prova més del 80% de ciutadans que s'expressen a les enquestes favorablement a una consulta sobre la independència, un suport “que es materialitza en gran part dels ajuntaments del país”.

En aquest sentit, Elena considera que el suport de milers de voluntaris per recollir les adhesions ja “expressa la transversalitat de l'anhel de la població de Catalunya” respecte a l'instrument per decidir el futur polític del país. “Que al Primer de Maig hi hagi una mobilització tan gran pel referèndum diu molt”, afegeix abans de demanar al govern espanyol que “vulgui veure la realitat” i hi doni una resposta política: “Cal que el govern espanyol obri els ulls i actuï amb coherència davant d'aquest suport social”.

LA FRASE

Cal que el govern espanyol obri els ulls i actuï amb coherència davant del suport social al referèndum
Joan Ignasi Elena
PORTAVEU DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM

S'insta les entitats al debat

Avui un grup de juristes encapçalats per Jaume Asens, Gemma Calvet o Joan Queralt presentaran un manifest de suport al referèndum en un acte que Elena qualifica de “molt potent” perquè s'hi defensarà la cabuda d'una consulta en la legalitat constitucional espanyola. La també membre de l'executiva del Pacte, Itziar González, defensa l'estratègia de fer-ne partícips les entitats “a risc de cansar-les” per la necessitat de comptar amb tothom i demostrant la “bona salut de la cultura política de l'associacionisme”. El comitè executiu del pacte es reunirà en els dies vinents amb totes les entitats adherides, però també amb els representants dels pactes locals pel referèndum per tal de fer balanç de la feina feta.