POLÍTICA
BARCELONA - 3 maig 2017 2.00 h

Junqueras denuncia des de Miami el bloqueig d'Espanya al referèndum

 Els ports de Barcelona i Miami signen un acord de col·laboració i el cònsol espanyol intenta incloure en el document l'expressió “Regne d'Espanya”

REDACCIÓ - BARCELONA

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha aprofitat la seva visita als Estats Units per denunciar l'actitud de bloqueig de l'Estat espanyol cap al referèndum independentista. En una entrevista a Noticias Telemundo, a Miami, Junqueras va insistir en la voluntat democràtica del govern de Catalunya per poder decidir el seu futur a les urnes.

La periodista Angie Sandoval li va preguntar sobre les relacions de Catalunya amb Veneçuela, arran de la publicació d'una fotografia del president Nicolás Maduro amb activistes independentistes lluint una estelada. Segons recull ACN, Junqueras va recordar que els independentistes que hi apareixen “no tenen responsabilitats institucionals”. “Qualsevol persona pot reunir-se amb qui consideri més oportú, però les nostres prioritats com a govern són molt clares i estem amb el conjunt de països democràtics, que són respectuosos amb els drets fonamentals i amb els drets humans i el vot dels ciutadans”, va subratllar.

Junqueras va visitar les instal·lacions de Mediapro a Miami i es va reunir amb membres de la comunitat catalana a la ciutat. Més tard, va assistir a la signatura d'un conveni entre el port de Barcelona i el de Miami. “És important que el primer port americà tingui relació amb el primer port europeu”, va defensar. L'acord ha de servir per potenciar els creuers i el trànsit de mercaderies. Com en altres moments del viatge de Junqueras als Estats Units, el cònsol espanyol va intentar interferir en l'acte oficial previst. En aquesta ocasió, va voler forçar que el conveni inclogués l'expressió “Regne d'Espanya” en el document, però no se'n va sortir. Els responsables del port de Miami van rebre la petició amb estupefacció. “Tothom fa el que considera més oportú fer”, va dir Junqueras, que no va voler valorar l'actuació del cònsol i va ressaltar que la delegació catalana continua la seva agenda de contactes amb empresaris, polítics i inversors aliens als moviments dels diplomàtics espanyols. “Els impediments que hem tingut els hem superat”, va afegir-hi. Precisament, la portaveu del govern, Neus Munté, va acusar la diplomàcia espanyola als Estats Units de ser l'“ombra” de Junqueras en aquest viatge, que s'allargarà fins divendres.

Westminster renya Rajoy

El grup de discussió sobre Catalunya que es va crear el març passat al Parlament britànic i que està format per diputats de diferents partits ha enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per traslladar-li la seva “preocupació” pel que fa al procés contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Els parlamentaris alerten que dur Forcadell als tribunals només “per permetre un debat” és una “clara violació del dret democràtic fonamental de la llibertat d'expressió”. Per això, exigeixen a Rajoy “que aturi la persecució”. La carta la signen dos diputats del Partit Nacional Escocès, un del Partit Nacionalista Gal·lès, una altra del Partit Laborista, un del Partit Conservador i un més del Partit Liberal-Demòcrata.