Espanya i l'Argentina

La Vanguardia en català | 03/06/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


Quant es poden arribar a assemblar els governs de dretes amb els d'esquerres quan s'assenten en la impunitat! I, agradi poc o gens a tots dos presidents, el Govern de l'Argentina i el d'Espanya semblen tallats amb el mateix patró encara que vesteixin de colors rivals. Per descomptat no em refereixo a les polítiques concretes, sinó a una cosa més pregona i sens dubte més rellevant: la manera d'entendre la democràcia. I per democràcia em refereixo a la divisió de poders, al respecte radical per les llibertats individuals, a la comprensió de la política com l'art de resoldre problemes i no crear-ne i, en definitiva, a considerar que la res publica és, tal com indica, una qüestió pública, i no el vedat privat de partits i governants. I aquest compromís amb la democràcia s'assumeix -o es nega- tant des de la dreta com des de l'esquerra.

És cert que el que ha passat a l'Argentina, amb el molt presumpte assassinat del fiscal Alberto Nisman, no té parangó amb els embolics d'Espanya, i que qualsevol paral·lelisme s'ha de fer amb guants.

Especialment després del vídeo-denúncia del periodista Jorge Lanata a El Trece TV, en què es veu la policia contaminant sense pudor l'escena del crim. Això de Nisman cada dia s'assembla més a les històries de crims d'Estat, en aquest cas amb l'Iran pel mig. Però més enllà del cas Nisman i de les seves arrels profundes a les clavegueres de l'Estat, el capteniment de la presidenta Kirchner i del president Rajoy s'assemblen sospitosament. Ambdós utilitzen la justícia com a ­ariet particular i la converteixen en un instrument de baralla política. Tots dos retallen la llibertat d'expressió, en el cas del règim K per la via d'acovardir periodistes i empresaris contraris, i la resta de la ciutadania que no els fa adequadament la rosca; i en el cas del règim Rajoy, amb lleis mordassa contra manifestacions i al·lucinants caceres a xiuladors d'himnes i posseïdors de banderes insurgents. Tots dos inventen enemics de la pàtria, com a ariet per demonitzar tot allò que se'ls enfronta. I tots dos intenten resoldre els problemes per la via de negar, despistar i imposar, incapaços d'entendre la política com l'art de gestionar la complexitat. I en aquest procés tant val imputar judicialment un president de la Generalitat, mentre es nega l'exercici de les urnes, com acovardir tota la societat civil que es mostra ­crítica.

Per descomptat, els dos governs són democràtics, però la qüestió no és el què, sinó el com. I la manera com tots dos entenen la democràcia és fran­cament millorable. Sobretot perquè si la democràcia no s'assenta en llibertats sòlides i en poders independents, s'acosta perillosament a una autarquia. Sense democràcia, la llibertat és una quimera, va dir Octavio Paz. Té raó, amb un afegit: amb democràcia de baixa qualitat, la llibertat és una ganyota. Espanya i l'Argentina, vides paral·leles.