POLÍTICA
Barcelona - 03 Juliol 2015 02.00

La Meridiana reclamarà Via Lliure en una Diada clau

 L'acció de l'11-S preveu una onada de 5,2 quilòmetres que acabarà al Parlament, i passarà del blanc a deu colors que simbolitzen els eixos de la nova república

 L'ANC lliga el seu èxit al del 27-S

ÒSCAR PALAU

Passar del groc dels últims anys al full en blanc on s'ha de dissenyar el futur país, on caben “tots els anhels, necessitats i somnis, fins i tot els dels no independentistes”. I, en la mateixa acció “dinàmica i participativa”, del blanc a tots els colors, els que simbolitzen els eixos del nou estat, segons explicava ahir el seu coordinador, Josep Sabaté. La Via Lliure a la República Catalana, com s'ha batejat la mobilització de la Diada del 2015 –la “més determinant”, en paraules del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez– vol omplir l'avinguda Meridiana de Barcelona, des del carrer Roselló Porcel, al barri de Sant Andreu, fins a les portes del Parlament, per oferir la imatge simbòlica que la ciutadania “diposita la confiança i alhora l'exigència” en els seus futurs representants per iniciar el procés constituent del nou estat.

Un punter icònic

Els 5,2 quilòmetres del recorregut previst, que es vol omplir en tota l'amplada de l'avinguda, es dividiran en deu trams, els dels deu grans eixos que han d'omplir de contingut l'estat català, i 135 subtrams, tants com diputats té la cambra. Es demanarà als participants que hi vagin vestits de blanc –l'ANC, de fet, tornarà a obrir inscripcions a mitjan juliol per organitzar l'acció, i prepararà marxandatge específic que ajudarà a finançar tota la campanya d'estiu–, i a cadascun dels deu trams hi repartirà milers de punters de cartró de diferents colors. A les 17.14 h, un punter gegant que serà l'element icònic de tota la campanya estival –“sabem on anem i tenim clara la ruta”, resumia Sabaté–, començarà a recórrer la Meridiana per l'aire, i a mesura que ho faci els participants hauran de desplegar els punters, per tal de passar progressivament del blanc a una via multicolor.

“Volem llançar un missatge inequívoc a les forces polítiques perquè no equivoquin el rumb”, expressava Sànchez, pendent això sí que es concreti encara la fórmula definitiva amb què el sobiranisme es presentarà al 27-S. De fet, en espera d'això no s'ha parlat amb els partits per veure quin paper han de tenir en l'acció, que arribarà el primer dia de la campanya electoral, però sí que s'han tingut converses amb l'Ajuntament de Barcelona per començar a aclarir temes logístics. “No hi haurà cap problema”, vaticinava Sabaté.

La Diada culminarà una nova campanya d'estiu de l'ANC, formada per deu mobilitzacions, una per setmana, repartides per tot el territori (vegeu gràfic), cadascuna de les quals pivotarà sobre un eix bàsic que podria millorar amb la independència.

Estrena a Tortosa

La primera serà diumenge a Tortosa, on es reivindicarà l'equilibri territorial en un acte on també intervindrà la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i es repartiran 200.000 fullets per denunciar les deficiències en el servei ferroviari. En paral·lel, Òmnium assumeix la macroenquesta estival de trucades –ja voreja les 23.000– i el treball amb grups organitzats. Ja té un miler de voluntaris més que el 9-N.

LES FRASES

La Meridiana serà una onada d'il·lusió col·lectiva per portar al Parlament el lligam entre la construcció d'un nou país i d'una nova societat
L'èxit de la Diada serà determinant per al 27-S, l'oportunitat és excepcional per fixar un mandat popular
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA