POLÍTICA
GIRONA - 3 juliol 2018 2.00 h

La unitat, indispensable

 Artur Mas i Ramón Cotarelo alerten que la divisió pot dur el sobiranisme al fracàs

 Ahir es va presentar a Girona, en un acte multitudinari, el llibre del cèlebre politòleg madrileny ‘España quedó atrás’

RAMON ESTÉBAN - GIRONA

S’ha de ser molt valent per organitzar la presentació d’un llibre a la sala gran de l’auditori de Girona. L’editorial Ara Llibres s’hi va atrevir ahir, amb èxit –es va omplir més de la meitat de la capacitat, molt més que en força concerts– perquè el llibre en qüestió era España quedó atrás, del conegut politòleg madrileny Ramón Cotarelo, defensor de la causa independentista catalana, i també perquè en l’acte –concebut com un col·loqui– hi intervenia, a més de l’autor, l’expresident Artur Mas.

Agafant de fil conductor algunes frases del llibre escollides pel moderador, el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, Cotarelo i Mas –amb rauxa el primer, amb més tacte el segon– van comentar el procés i el paper dels actors que hi estan involucrats. En força aspectes van estar d’acord, per exemple en la necessitat que el front polític i social sobiranista resti unit, ara que hi ha senyals que indiquen el contrari. “Si algú aconsegueix crear escletxes, tot el que s’ha fet fins ara no haurà servit de res”, va alertar el politòleg. En la mateixa línia, l’expresident va demanar a la societat civil que no permeti la imposició dels interessos partidistes. “La unitat és un tresor, és la clau del nostre èxit; el que realment preocupa l’Estat és com desmuntar la unitat d’acció”, va dir Mas. De manera breu, però significativa, va picar el crostó a ERC, en assenyalar que el mèrit de l’1-O no se’l pot atribuir un sol partit, ja que va ser una iniciativa ciutadana. “Hem de cooperar, la competència interna dins del sobiranisme no ajuda”, va remarcar.

No van coincidir en canvi, a l’hora de parlar de la manera de fer front a la repressió de l’Estat. “Quanta repressió estem disposats a assumir?”, va preguntar-se Mas, segons el qual, quan es tingui la resposta s’haurà avançat molt. Cotarelo sí que la tenia clara: “Tota la que sigui necessària”, va afirmar amb vehemència, després de sentenciar –en una de les frases més aplaudides de la vetllada– que “l’única manera de treure la gent de la presó és demostrar que estem disposats a entrar-hi nosaltres”.

Va resultar molt interessant la resposta de Mas a la pregunta de Xirgo de si l’independentisme té prou partidaris. “La pregunta hauria de ser si tenim suficient força per aplicar els resultats que ja tenim; si la tinguéssim, no estaríem així: ni Torra hauria d’anar a veure Sánchez, ni Ernest Maragall estaria obrint delegacions a l’estranger”. Precisament el paper de la comunitat internacional és clau per a l’èxit del procés, segons el parer de Cotarelo. L’autor dona per descomptat que ja estem en una República, però va admetre que no serà efectiva fins que no hi hagi un reconeixement des de l’exterior, un aspecte en el qual es va mostrar optimista.

L’actualitat també va aparèixer en el col·loqui. El que proposarà Torra en la seva visita a Sánchez –es va assegurar– serà la celebració d’un referèndum vinculant pactat, un instrument –va fer notar Mas– que serviria per aconseguir l’homologació internacional del procés. Però, en tant que gat escaldat, va advertir que els pactes amb el govern espanyol potser no serveixen de res. “L’Estat és molt més que un govern”, va indicar, assenyalant els partits, les grans empreses o els grans mitjans de comunicació. Per Cotarelo, l’Estat és la combinació d’una oligarquia, més l’Església i l’exèrcit. Aquesta és una de les raons que serveixen al politòleg per argumentar que Espanya és irreformable.

Torra-Sánchez
En la trobada, el president català proposarà la celebració d’un referèndum pactat i vinculant –es va dir en el col·loqui–, un instrument que, segons Artur Mas, serviria per a l’homologació internacional del procés independentista.