POLÍTICA
BARCELONA - 3 setembre 2016 2.00 h

Més de 200.000 inscrits

 L'ANC i Òmnium fan una crida a registrar-se a la mobilització de la Diada, sobretot a Barcelona i a Tarragona, ja que s'està per sota dels anys anteriors

 Vaticinen igualment que serà una altra jornada “històrica i transversal”

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

A hores d'ara ja són més de 200.000 els catalans que s'han inscrit a la quíntuple mobilització de la Diada d'enguany, però amb això no n'hi ha prou. Els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van fer una crida ahir, un any més, perquè els que tenen intenció de sortir al carrer diumenge de la setmana vinent, sobretot a Barcelona i a Tarragona –on van fer especial èmfasi–, però també a Lleida, Salt i Berga, es registrin abans al webwww.assemblea.cat , i puguin facilitar les tasques de l'organització.

Sànchez va admetre que la xifra d'inscrits està “lleugerament per sota de l'any passat”, quan en la mateixa data n'hi havia més de 250.000. Dos dies després, el 4 de setembre, ja havia pujat a 360.000, una xifra encara inferior als 400.000 a què s'havia arribat en la mateixa data del 2014, quan es va fer la V. Tots dos anys, al final, es va estar prop del mig milió d'inscrits, com en la Via Catalana del 2013, tot i que a la pràctica van ser molts més els mobilitzats que s'hi van sumar.

Aquest fet és el que esperonen ara les dues entitats, que recorden que el ritme d'inscripcions s'ha tornat a disparar a partir d'aquesta setmana –com també va passar en els anys precedents– i que volen deixar clar, en tot cas, que les xifres actuals ja evidencien que l'11-S “tornarà a ser una jornada de gran mobilització ciutadana, incomparable amb cap altre moment històric a Europa o al món”. “No hi ha motius per pensar que hi ha fatiga o que hi ha una renúncia a la mobilització”, apuntava Sànchez, que el que sí que ha notat són “ganes que això s'acabi, i s'acabi bé”. En tot cas, això sí, admet que el menor ritme de registres s'explica perquè la campanya d'estiu de l'ANC va començar un mes més tard respecte a anys anteriors.

També basa el seu optimisme en el miler d'autocars que ja s'han contractat a tot el país, xifra superior a la de la primera gran manifestació del 2012, tot i que força inferior als 1.700 de l'any passat, fet que ell explica, això sí, perquè enguany la mobilització és descentralitzada i els desplaçaments més curts, a un màxim d'hora i mitja de casa. En aquest sentit, de fet, Sànchez demanava ahir que els mobilitzats prioritzin anar-hi en bus més que amb vehicle privat, ja que un excés de cotxes pot provocar col·lapses i problemes d'aparcament a les ciutats, sobretot les més petites, com ara Salt o Berga.

Els organitzadors es van mostrar satisfets perquè la manifestació serà “un exemple de transversalitat”, i hi participaran votants d'opcions polítiques molt diferents. Cuixart, en aquest sentit, remarcava que és “la Diada de tots”, i es felicitava perquè el món dels comuns també ha mostrat la seva predisposició a participar-hi. Tot i això, va voler interpel·lar un cop més “tots els demòcrates” a manifestar-se contra “la negativa constant” de la política espanyola a totes les demandes catalanes.

Sànchez, que va expressar “el desig” que sigui l'última Diada autonòmica, també va explicar que la reivindicació d'un referèndum unilateral d'independència, que l'entitat va aprovar en consulta interna al juliol, no serà “l'element central” de les reivindicacions de l'11-S, però que segur que apareixerà en els parlaments, amb “tots els debats” que hi ha oberts al sobiranisme.

LES FRASES

Tant de bo sigui l'última Diada autonòmica. El millor homenatge a la del 77 seria que el 2017 no s'hi hagi de tornar
Ens semblaria bastant injust dubtar de la capacitat mobilitzadora del poble de Catalunya, que no ha fallat mai
És un luxe organitzar cada any l'11-S amb l'èxit garantit per la resposta ciutadana
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC
El RUI? Les entitats sobiranistes estem fent un exercici de responsabilitat per buscar consensos
Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM

Les esquerres organitzen un acte, el dia 9, a Sant Boi

ERC, la CUP i Podem han organitzat per al dia 9 a la tarda un acte polític a plaça Catalunya de Sant Boi de Llobregat per commemorar el 40è aniversari de la primera gran concentració popular després de la mort de Franco. En l'acte, impulsat per les seccions locals d'aquests partits, hi haurà el parlament de Miquel Sellarès, organitzador de la manifestació del 1976, a més d'Albano Dante Fachín, Anna Gabriel i Oriol Junqueras, pels partits, i diversos representants sindicals. El lema de la concentració serà Que la prudència no ens faci traïdors, frase de l'expresident d'ERC Jordi Carbonell, traspassat fa poc.

Les colles castelleres, puntuals a la cita

Com en les últimes diades, una gran part de les colles castelleres es bolcaran per donar atractiu i simbolisme a la mobilització. Ja n'hi ha més d'una seixantena de confirmades, que es repartiran pels 44 trams previstos en total. A més, durant el dia hi haurà altres activitats a les cinc localitats, com ara fires d'entitats.

Pendents de Colau, Puigdemont i Forcadell

L'ANC i Òmnium no saben si el president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, seran a la Diada, però van destacar que tots tres hi han expressat el seu suport, i en respectaran la decisió. En els dies vinents hi tindran més trobades institucionals.

Humor en els cartells per atraure els ‘cansats'

Ahir es va fer públic el cartell oficial de l'11-S, unes mans enlaire que simbolitzen l'anhel de llibertat, i un seguit de cartells alternatius amb un toc d'ironia i autocrítica per atreure els indecisos i els fatigats. Així s'utilitza el dibuix d'una llauna o un disc ratllat per evocar les performances que l'ANC munta cada any.