POLÍTICA
GIRONA - 3 setembre 2016 2.00 h

Girona, “a punt” per a la Diada

 L'ANC anuncia que ja hi ha gairebé 25.000 inscrits per a l'acte de l'11-S a Salt

 Mig miler de persones aprenen a coordinar-se per aconseguir l'efecte batec en l'únic assaig previst aquest any a tot el país

LURDES ARTIGAS - GIRONA

Girona demostra un cop més la seva implicació en el procés independentista. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va destacar ahir al vespre a Girona, davant dels mitjans de comunicació, la mobilització que s'està impulsant arreu de la demarcació, amb l'organització d'autocars i marxes per anar a Salt, on ja hi ha, segons va subratllar, gairebé 25.000 inscrits per participar en l'acte A punt. Al matí, a Barcelona, havien precisat més les dades i, concretament, ahir a les nou del matí hi havia 23.487 inscrits als sis trams previstos al passeig Països Catalans de Salt.

Sànchez va ser ahir a Girona per assistir a l'únic assaig de l'efecte batec –la proposta d'aquest any– previst a tot Catalunya. Un acte que va servir, de nou, per mostrar la implicació dels gironins. Unes 500 persones es van reunir al Jardí de la Infància, tot i que no totes van poder aixecar els punts –en forma de ventall, que seran molt útils per a la Diada si fa calor– al ritme de la música, ja que no n'hi va haver suficients per a tothom. L'assaig va evidenciar que no és tan fàcil que tothom aixequi els punts alhora al ritme de la música, i que potser l'11-S caldrà fer algun assaig abans de les 17.14 h per anar tots coordinats.

Crides mobilitzadores

En el seu discurs davant dels participants, Sànchez va afirmar que té “la certesa” que la de la Diada d'aquest any serà de nou “una mobilització històrica” i va subratllar que l'acte té un triple objectiu: reivindicar la independència, mostrar la unitat del poble en el procés i donar suport a les institucions i als representants polítics amenaçats per l'Estat espanyol. “No acceptem la judicialització. Volem solucions polítiques”, va remarcar el president de l'ANC, que va apostar perquè Carme Forcadell continuï exercint de presidenta del Parlament encara que el Tribunal Constitucional la inhabiliti. Sànchez, però, va remarcar que al mateix temps tenen una exigència clara cap a les institucions catalanes perquè “acabin el procés”.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va fer una crida perquè, “ara que la meta és al davant i falta poc, ara que és l'esprint final, tothom ha d'anar a Salt a fer la revolució dels somriures i a exigir un país lliure”. Madrenas va assenyalar, com fa sovint, que “Girona és desacomplexadament independentista” –n'és una mostra el fet que 18 dels 25 regidors són partidaris de la independència– i va prometre que “ni l'Ajuntament ni l'AMI defalliran”.

Un cop més, tornem a tenir la certesa
que farem una mobilització històrica com els últims anys
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC
Aquesta Diada demostrarem que tot
el país està a punt per a la república catalana
Núria Quintana
REPRESENTANT GIRONINA AL SECRETARIAT NACIONAL DE L'ANC
Girona és desacomplexadament independentista, i
ni l'Ajuntament ni
l'AMI defallirem
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Nou format de la Marxa de Torxes per a la 10a edició

L.A

Òmnium Gironès va anunciar ahir que la Marxa de Torxes, un acte d'àmbit nacional que ja s'ha convertit en un clàssic de la vigília de la Diada i que des que va néixer –el 2007, ara fa nou anys– reivindica la independència del poble català, es reformularà en aquesta desena edició per tal de convertir-se en “un autèntic espectacle en què teatralització, música i foc es mesclin per crear un ambient més festiu però alhora solemne i reivindicatiu”.

L'acte començarà a les nou del vespre a les escales de la catedral amb un parlament de celebració per haver arribat a la desena edició a càrrec de l'activista cultural Jaume Piquer i amb la lectura d'un manifest per part de Bakari Sane, veí de Salt nascut en una zona independentista del Senegal. Després hi haurà una teatralització històrica amb l'actriu Cristina Cervià i els Miquelets de Girona, una associació que recrea el cos militar català fundat durant la guerra dels Segadors amb l'objectiu d'aturar la invasió castellana de Felip IV. Posteriorment, començarà l'encesa de torxes i la marxa pels carrers del Barri Vell, amb la participació de la Fal·lera Gironina i, com a novetat, els Diables de l'Onyar. Es preveu que cap a dos quarts d'onze la marxa arribi a la plaça del Vi, on la cantautora empordanesa Rosa Pou cantarà Els segadors. Tot seguit, els Diables de l'Onyar oferiran un espectacle pirotècnic que servirà de prèvia a un concert dels Falciot Ninja.

Les torxes es podran comprar al preu de tres euros cada unitat just abans de l'inici de l'acte, a les escales de la catedral. Anticipadament, es podran adquirir per dos euros a la seu d'Òmnium Gironès (plaça del Vi, 4, 1r 2a) durant el dijous a la tarda (de 16 h a 19 h) i a la parada de l'ANC a la plaça del Vi.

Crida de la CUP cap a Salt, en contra del centralisme

La CUP va presentar ahir els seus actes propis a la demarcació gironina per a l'Onze de Setembre, a banda de participar en el de l'ANC i Òmnium de Salt, i el diputat gironí de la formació al Parlament, Benet Salellas, ho va aprofitar per fer una crida a la mobilització “massiva” a Salt per demostrar que l'independentisme no es construeix “només des de Barcelona”. Segons declaracions recollides per l'ACN, Salellas va assegurar que els actes descentralitzats permetran reflectir que l'independentisme a Catalunya és “plural” i va recordar que la CUP sempre ha defensat que el procés “va començar al carrer i acabarà al carrer”.

Pel que fa als actes propis de la CUP, destaca que l'acte del mateix dia 11 tindrà lloc a Salt. Serà a dos quarts de dues a la plaça del Teatre, amb un dinar popular, amb música de Sacarrumbas i amb parlaments del mateix Salellas, de Marta Guillaumes (regidora de Salt) i d'Èlia Viladelbosch (de l'Assemblea de Joves del Gironès). Després s'anirà a l'acte de l'ANC.

Així mateix, hi haurà dos actes de la CUP previs a la Diada: un debat sobre el RUI, divendres a la Casa Cultura de Girona, també amb Salellas, a més del doctor en ciència política Jordi Muñoz i la doctora en economia Elisenda Palouzié, i un acte musical (amb Landra Mont, Laia Biurrun, The Cuit's i Sí Sí Sound System), amb un parlament de la diputada Gabriela Serra, dissabte a la tarda a la plaça Josep Pla de Figueres.