La refundació

03/01/2016 23:30 | Actualizado a 04/01/2016 00:39

Hi ha dues maneres d’enfocar la fragmentació del vot i la impossibilitat de majories consistents que el mapa polític de Catalunya va inaugurar i que, després de les generals, també forma part del mapa espanyol. Es poden buscar majo­ries extravagants o es pot assumir que estem tornant a viure un empat d’impotències. Es poden fomentar grans blocs que, a més de rars, siguin excloents; o es pot fomentar el consens i l’acord a partir d’una consciència comuna d’empat. Podem reproduir la típica confrontació d’una Espanya contra una altra o podem regenerar la democràcia i les nostres institucions aprofitant que la debilitat de tots els actors polítics converteix el consens no en un ideal teòric sinó en una oportunitat pràctica. En tota la història de la democràcia restaurada, només es va produir un moment com aquest, caracteritzat per l’empat d’impotències: la transició.

Ben lluny del tòpic cursi de l’abraçada cordial entre les dues Espanyes, la transició va ser un empat d’impotències. En el context europeu i amb una economia internacionalitzada, el règim franquista sabia que no li seria permès perpetuar-se amb violència. Pel que fa a l’antifranquisme, malgrat que tenia força per fer-se notar, no en tenia prou per tombar el règim. L’empat d’impotències va estimular el consens democràtic. La reconciliació no va ser conseqüència de l’idealisme, sinó del càlcul de probabilitats.

Si els procuradors franquistes es van fer l’harakiri no va ser per generositat, sinó per exigència de les forces més dinàmiques del règim, que van creure convenient pactar amb l’antifranquisme una reforma que permetés passar –de manera controlada i vetllant pels seus interessos– d’un règim dictatorial a un sistema democràtic. Totes les concessions que va fer l’esquerra antifranquista, inclosa l’acceptació de la bandera rojigualda i la continuïtat dels aparells judicial, administratiu i militar, així com de l’statu quo generat per 40 anys de franquisme, es van fer, no pas per ingenuisme reconciliador, sinó per consciència dels límits: aquella esquerra havia hagut de veure com Franco tenia un enterrament de faraó. En resum: l’antifranquisme ho va sacrificar tot per conquerir llibertat i democràcia sense restriccions; i els hereus del franquisme van renunciar al seu domini per tal de pilotar el canvi de règim abans que, inevitablement, anys després (i no sabem a quin cost) es produís una ruptura que els deixés en fora de joc.

${imageCaption}(Raúl)

Les concessions es van fer sovint a ­contracor, com a mal menor o com el queixal que cal arrencar. Però el resultat va ser molt bo: 40 anys de democràcia, ­relativa prosperitat general i joc polític per a tothom (incloses les nacionalitats perifèriques).

Quatre factors posen en evidència, tanmateix, el desgast d’aquest llarg període democràtic: corrupció, crisi territorial (Catalunya), malestar pel repartiment injust dels costos de la crisi i tensió generacional (emergència dels partits nous). Els resultats electorals indiquen que cap partit no està en condicions d’enfrontar-se amb èxit a aquests quatre reptes. Més encara: cap partit no pot garantir als seus votants les propostes i projectes que ha defensat en campanya. Es poden provar tota mena de coalicions que potser deixaran respirar provisionalment a alguns líders, però cap d’elles no té garantida la solvència. Seran coalicions de perdedors, encaminades a guanyar temps de cara a unes eleccions inevitablement pròximes. Seran coalicions de nàufrags sense cap lligam constructiu i destinades, per tant, a erosionar-se en competicions internes. Seran excloents i, per tant, destinades a causar noves inflamacions a una inflamada vida política.

Només un tipus de coalició podria constituir-se amb garanties de continuïtat tot esquivant les esmentades conseqüències negatives: una coalició regeneracionista que, amb la parti­cipació directa o indirecta de tots els actors importants (inclosos els territorials) es proposi de positivar l’empat d’impotències per refundar la democràcia. Hi ha moltes fórmules polítiques per fer possible aquesta coalició, però l’important és el full de ruta: la voluntat de reforma i regeneració de la nostra democràcia en la línia del que proposava César Molinas en aquestes mateixes pàgines. L’important és que els partits que hi participin generin una dinàmica conciliadora que bandegi els extremismes interns amb l’objectiu d’incorporar els actors que inicialment no s’hi apuntin.

No estem en un embolic, estem en una cruïlla: podem aprofundir la tensió o podem iniciar la refundació de la nostra ­democràcia. Podem aprofundir en el malestar o, ara que ningú no té força per imposar-se als altres, podem positivar l’empat per reconstruir la democràcia. Sé que el “cuanto peor, mejor” sempre tindrà més bona premsa, però no em sé estar de recordar que la consciència dels límits ens va salvar d’un gran conflicte als anys setanta. Aquesta consciència podria ajudar-nos ara a retrobar el camí de l’optimisme, si, com aleshores, els lúcids i els moderats de tots els partits la tornessin a abanderar.