Moral alta a Can Colau

El govern municipal de Barcelona comença l’any amb la moral alta. Els últims resultats a les eleccions generals no solament han avalat la seva proposta reformista, sinó que han reforçat el seu lideratge a la lliga política local i han deixat els seus rivals amb el pas canviat i desconcertats. El recent suport electoral que ha rebut l’asfixiat equip de l’alcaldessa Ada Colau suposa una embranzida per administrar les properes setmanes d’incertesa a Catalunya i a Espanya. Mentre els seus rivals es debaten per intentar evitar noves eleccions generals i es preparen per a la repetició de les eleccions catalanes, la formació que lidera l’Ajuntament de Barcelona pot treure partit d’aquesta debilitat, ja que és l’única amb bones expectatives davant d’una nova convocatòria elec­toral.

Per tant, no hi ha pressa per tancar un pacte que alleugeri el minoritari govern local. La negociació oberta des de fa setmanes i que està molt avançada amb alguns dels anomenats socis preferents (ERC, PSC i CUP), pot allargar-se, encara que això suposi un disgust als esgotats regidors de Barcelona en Comú. Fins i tot el preu per entrar al govern de Barcelona podria haver pujat després del resultat de les eleccions generals a Barcelona. Per aquesta raó, és raonable pensar que els aspirants a ocupar alguna cadira del poder consistorial tampoc estiguin interessats a tancar ara cap pacte mentre es mantingui la incertesa política. Necessiten marcar un perfil propi. Així es va veure a l’últim ple de l’any i així es veurà al debat sobre l’estat de la ciutat que l’oposició ha forçat per a aquest mes de gener.

No obstant això, és evident que el fenomen Colau està en alça. Han guanyat les eleccions generals a Catalunya amb un partit que van crear només dos mesos abans. Es van proposar (i ho van aconseguir) frenar el creixement a Barcelona que havia registrat l’altra força emergent ( Ciutadans) a les eleccions catalanes del 27- S. També van visualitzar que l’anomenat dret a decidir era l’aspiració que aglutina més suport popular i van centrar la seva aposta electoral en aquesta línia. Van encertar amb aquesta estratègia perquè, malgrat que per a molts independentistes representava retrocedir fins abans de la consulta del 9- N, van saber convertir-se en el destí d’un vot útil per a la gran majoria a Catalunya que defensa un referèndum.

A més, les últimes enquestes indiquen que les polèmiques decisions adoptades en els primers sis mesos de mandat municipal amb prou feines els han desgastat i que el seu sostre electoral encara és lluny. Per aquesta raó, qualsevol partit en declivi que es posi sota aquest atractiu paraigua corre el risc de quedar difuminat i de desaparèixer políticament.

Vam dir aquí fa quinze dies que, a mitjà termini, l’aposta política de l’alcaldessa pot ser fora de Barcelona. Aquest horitzó és avui més clar.