ARTICLES
4 gener 2016 2.00 h

KEEP CALM

Es fa llarg, però tot arriba

LLUÍS FALGÀS

Els astròlegs, els futuròlegs, els que tiren les cartes i fins i tot els que endevinin els pensaments avisen d'un 2016 ple de canvis, de desafiaments i de riscos. No caldria tant d'esforç de futurologia per entendre que així serà per sentit comú. Perquè, en el terreny polític, encara no hi ha res resolt després de les eleccions del 27 de setembre a Catalunya i després de les eleccions generals del 20 de desembre. D'una manera o d'una altra s'haurà de pagar la factura d'un 2015 de molt soroll i poca endreça.

Des d'un punt de vista català no estàvem acostumats a fer tan llarga l'espera per visualitzar un nou govern després d'unes eleccions. Es fan llargs els mesos d'un govern en funcions que només porta el dia a dia sense projecte de futur. També es fa llarg veure com el Parlament de Catalunya ha esdevingut un desert suportant les despeses d'obrir la porta en espera d'uns possibles acords embussats entre Junts pel Sí i la CUP que, bàsicament i disfressats de molts afers, es resumeixen en el fet que uns volen Artur Mas i els altres el rebutgen. Passi el que passi en aquest sentit, les processons continuaran anant per dins. Tot plegat ens porta a creure que per aquest any 2016 haurem de tenir més confiança en nosaltres mateixos.

Va per llarg el procés postelectoral del 20-D. Si el PP governa en minoria amb acords puntuals amb el PSOE i Ciutadans, estarà constantment lligat de mans i peus en uns anys que, segons els experts, es consideren de recuperació econòmica. Ara per ara, tampoc s'intueix un pacte de les esquerres, i unes noves eleccions són mal vistes per la comunitat europea, que busca l'estabilitat dels països per tirar endavant.

La previsió política d'aquest any setze implica canvis, desafiaments i riscos que es faran esperar fins a la primavera. Mira per on que la justícia, lenta com un cargol i sovint mal barrejada amb la política, va més per feina que els acords polítics i en els primers mesos de l'any visualitzarem al banc dels acusats a l'Audiència de Mallorca una princesa i el seu marit i, a l'Audiencia Nacional, a Madrid, la família Pujol amb l'expresident al capdavant. Tots dos afers, per temes econòmics de fa molts anys. Es fa llarga l'espera, però tot arriba...