POLÍTICA
BARCELONA - 4 gener 2017 2.00 h

Domènech ja exigeix unes noves eleccions a Catalunya

 El líder dels comuns refusa un referèndum unilateral i considera necessari celebrar nous comicis al Parlament

 El govern només preveu l'escenari del referèndum i l'insta a no defugir-lo

A. BALLBONA / O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Els comuns han apujat el grau d'intensitat dels atacs al govern de Carles Puigdemont. D'asseure's plegats a la taula del Pla Nacional pel Referèndum, tot just el 23 de desembre, han passat a reclamar eleccions al Parlament. “El que necessita Catalunya són unes eleccions en les quals es reconegui que l'Estat de les autonomies està esgotat i en les quals es constati que fa falta un pressupost social i tenir un president de la Generalitat que hagi estat votat”, va assegurar ahir a la cadena SER Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem i arquitecte en cap del nou partit d'esquerres. El govern va retreure aquest canvi de posició als comuns. La portaveu de l'executiu, Neus Munté, va insistir, a més, a dir que l'únic escenari que preveuen des del Palau de la Generalitat és el del referèndum.

L'estratègia dels comuns per als pròxims mesos es va descabdellant. Domènech va rebutjar repetir una consulta unilateral sobre la independència de la manera que es va fer el 9 de novembre del 2014. Un procés participatiu que el govern de JxSí tampoc no vol repetir. “No aportaria res de nou i no seria la solució” a la “crisi territorial”, va afirmar el cap de files dels comuns al Congrés. En lloc d'això, i bo i reconeixent que un referèndum pactat –que és la seva aposta– és a hores d'ara complicat, va reclamar a Puigdemont que convoqui eleccions ara mateix. Domènech l'acusa de mantenir-se en el càrrec “sota compromisos que és clar que no complirà”, com ara “aconseguir la independència de Catalunya per al 2017” o defensar ara un referèndum, quan el considerava “una pantalla passada”. Una manifestació gens casual si tenim en compte que Domènech, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la resta de forces que formaran el nou partit d'esquerres (ICV, Podem i EUiA) treballen per tenir-lo a punt aquesta primavera amb la voluntat de situar-se com a nova força hegemònica de Catalunya.

Domènech va reiterar que el nou partit es definirà com a “sobiranista” i no independentista. Els seus líders s'escolliran en l'assemblea constituent de l'abril. Ara mateix ell ara és l'home que reuneix més consensos. Colau en serà “un dels principals actius”, hi va afegir.

Primer, Fachin

Pocs dies després de la cimera pel referèndum, a la qual van assistir representants de CSQP i la mateixa Colau, el diputat de CSQP al Parlament i líder de Podem, Albano Dante Fachin, ja va insinuar que Puigdemont havia de convocar noves eleccions. L'executiu, però, ni tan sols vol abordar aquesta hipòtesi. Munté va instar els comuns a no defugir el compromís amb el referèndum, atesa la majoria social i parlamentària que el sustenta. La portaveu del govern va remarcar que els representants de la futura candidatura de confluència no van verbalitzar durant la cimera constitutiva del Pacte Nacional pel Referèndum la demanda d'un avançament electoral. L'executiu assegura mantenir un “compromís inequívoc” amb la proclama de “referèndum o referèndum” de Puigdemont, de manera que treballa en la convocatòria d'un referèndum unilateral aquest any i assegura mantenir, alhora, la voluntat de pacte amb l'Estat per arribar a una solució a l'escocesa. Aquesta és una estratègia, però, que el PSC considera que grinyola. El secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, va qüestionar la voluntat real de l'executiu per acordar una consulta tenint en compte que impulsa la desconnexió legislativa des del Parlament. Munté va tornar a defensar la compatibilitat dels dos escenaris, que l'executiu pretén desenvolupar de manera paral·lela, evitant per ara fixar una data per donar per impossible l'intent d'acord, tot i que la CUP demana delimitar-ne el calendari.

LES FRASES

El 9-N va ser una mobilització popular, però repetir-lo no creiem que aporti res i no seria la solució
Xavier Domènech
LÍDER D'EN COMÚ PODEM
El que es va viure [a la cimera] denota una voluntat majoritària de treballar des de Catalunya [...] per un referèndum acordat
El que necessita Catalunya són unes eleccions i tenir un president de la Generalitat que hagi estat votat
Mantenim al mateix temps un compromís inequívoc per celebrar un referèndum aquest 2017
Neus Munté
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA

Sense reforma constitucional

El líder dels comuns, Xavier Domènech, considera que l'“operació diàleg” promoguda pel nou govern espanyol de Mariano Rajoy ja ha “fracassat”. Segons la seva opinió, aquesta mena d'operació es limita a la revisió del model de finançament de totes les comunitats autònomes i l'obertura d'un despatx a Barcelona de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Tampoc no creu que s'emprengui cap reforma constitucional que plantegi solucions als problemes territorials. “La reforma de la Constitució es va anunciar com una espècie de promesa, però de moment no hem avançat gens perquè el PP no està disposat a obrir el debat si no sap prèviament les conclusions del debat, i això no és un debat”, va afirmar. Domènech va criticar que aquesta reforma hagi quedat només en “un titular”, sense “avançar gens”.