El PP fa ajornar els comptes

Demana al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen sobre la “legalitat” de les lleis que regulen el pressupost del 2015

La decisió obliga el Parlament a retirar el projecte del ple fins a disposar de l'informe

04/02/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

El pressupost del 2014 continuarà prorrogat, després que ahir el PP
sol·licités al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen dels comptes que CiU i ERC havien acordat per a aquest any i estaven a punt de ser aprovats avui mateix pel ple del Parlament.

La petició dels populars dóna de termini trenta dies als juristes del consell per elaborar un informe sobre la base dels fets denunciats pels diputats d'Alícia Sánchez Camacho. Segons el PP, la llei de pressupost i de mesures fiscals podria vulnerar l'Estatut d'Autonomia i la Constitució i atempten, a més a més, “contra l'interès general dels ciutadans”, en paraules del portaveu del grup, Enric Millo. En concret, les raons jurídiques que esgrimeixen els populars per presentar una iniciativa amb la qual intenten, d'altra banda, “posar fre al procés”, com va admetre el mateix dirigent popular, són “uns ingressos irreals i ficticis”, “la vulneració de l'autonomia” del Síndic de Greuges i la Sindicatura de Comptes i, finalment, la creació d'estructures d'estat. Les justificacions van ser redactades ahir a última hora i poques hores abans que el ple iniciés l'últim debat del pressupost, que incloïa petites modificacions dels comptes i l'aprovació final, tràmits que han quedat ajornats en espera del que dictaminin els experts.

El portaveu dels populars va reiterar les crítiques del seu partit a uns comptes que “han de garantir la transició nacional segons admet el mateix govern de la Generalitat”, recordava ahir Millo.
Davant d'aquesta situació, va dir, “no ens podem permetre que el Parlament legisli contra l'interès general dels ciutadans”, explicava el dirigent, que alhora que constatava la maniobra política del partit per aturar els comptes també feia aflorar que el PP ja està immers en la precampanya electoral.“El PP es converteix en el grup que vol garantir que el pressupost s'ajusti a la llei i
no perjudiqui els ciutadans”, assegurava.

Millo també es va voler treure de sobre les crítiques que breus moments després rebria d'ERC i CiU. “El retard per tenir un pressupost es deu exclusivament al govern de CiU, que no va presentar els números quan tocava, és a dir, a l'octubre”, insistia el portaveu parlamentari. També va voler deixar clar que el seu partit donarà suport a qualsevol mesura que a partir d'ara vulgui presentar el govern per no endarrerir la despesa social que incloïa el pressupost, una decisió que des de les files republicanes va ser força criticada per demagògica. “No es poden garantir inversions noves amb un simple decret”, denunciaven els republicans, que acusaven els
populars d'utilitzar tècniques de “filibusterisme parlamentari” per presentar el recurs al Consell de Garanties Estatutàries, va assegurar el diputat Pere Aragonès. Segons CiU i ERC, el PP ha intentat trobar possibles inconstitucionalitats en la llei del pressupost i les raons jurídiques “no tenen cap fonament”, assegurava el republicà.

El rebombori polític i mediàtic que va causar ahir, a primera hora del matí, la decisió del PP es repetirà de ben segur avui al Parlament. Es preveu un tens debat en la sessió de control al president de la Generalitat entre Mas i Camacho. Als populars ahir ja se'ls titllava, des de les files convergents, de ser “els ni-ni reals perquè ni fan ni deixen fer”, ironitzava el president del grup de CiU, Jordi Turull, que admetia la seva “perplexitat” per l'anunci dels PP. Tant ERC com CiU ja van avançar que són partidaris que l'executiu mantingui el calendari d'actuacions i impedir “l'estratègia de bloqueig” dels populars.

LES FRASES

Qui obstaculitza
el pressupost és el govern de CiU, que, com sempre, el va presentar tard i malament
Els comptes
oculten el pacte de CiU i ERC per portar Catalunya cap a la independència
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP

Següent pas, al Constitucional

El dirigent del PP Enric Millo ja avançava ahir que no es quedarien amb els braços plegats si la resposta del consell és negativa. “Hi ha altres òrgans superiors per evitar que hi hagi abús de poder”, assegurava el dirigent en una clara referència a la possibilitat que el govern espanyol porti la llei del pressupost català al Tribunal Constitucional. Una de les raons seria que tal com està ara la partida d'ingressos, en què falten per concretar 2.000 milions d'euros per quadrar els comptes, l'objectiu d'estabilitat fixat pel govern de l'Estat no es compliria, i per tant s'estaria infringint l'article 135 de la Constitució. La Generalitat apunta que aquesta quantitat és fruit dels deutes de l'Estat amb les arques catalanes. Tanmateix, el govern de Rajoy no les ha inclòs en el seu pressupost i el PP considera, a més a més, que no toca pagar-les ara.

Darrera actualització ( Dimecres, 4 de febrer del 2015 02:00 )