Sánchez: “Dic no al dret a decidir per dir sí a la convivència”

El líder del PSOE no considera cap més solució que la reforma constitucional per a l'encaix de Catalunya a l'Estat

04/02/15 02:00 BARCELONA - D. BRUGUÉ
Pedro Sánchez, acompanyat delpresident del Cercle d'Economia, Anton Costas, ahir a la xerrada Foto: QUIM PUIG.

Bones paraules en pro de la convivència, un canvi en el sistema de finançament o en la cooficialitat del català, però un no rotund a un dret dels ciutadans com és el de decidir el model de país on volen viure. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va intentar passar ahir de puntetes sobre la qüestió catalana en una xerrada que es feia al Cercle d'Economia de Barcelona i només s'hi va referir en els dos últims minuts de la seva intervenció per dir que l'Estat ha de ser “el de la unió, el de la suma d'identitats”, i que ningú no té dret a separar Espanya o a obligar a triar si s'és català o espanyol.

A part d'això, res més sobre Catalunya: programa del PSOE, crítica al PP i dades econòmiques. No va ser fins al torn d'intervencions del públic quan no va poder esquivar el debat sobre el futur de Catalunya. Va assegurar que des del seu partit s'ha demostrat sensibilitat i seriositat envers el conflicte, i que està a favor d'un nou sistema de finançament autonòmic o que s'aprofundeixi en l'autogovern. Tot el contrari que Rajoy, que s'ha enrocat i ha escollit tancar les portes al diàleg. Però sobre el dret a decidir, Sánchez tampoc no està tan lluny: no s'ha de plantejar cap ruptura, sinó que amb una reforma constitucional “ambiciosa i més enllà d'una simple disposició addicional” n'hi ha prou. “Dic no al dret a decidir per dir sí a la convivència”, va concloure.

Sánchez no va respondre, però, a una pregunta sobre la pèrdua de confiança que les enques-
tes pronostiquen per al PSOE, les desercions que hi ha hagut al PSC o el perill que el partit acabi esdevenint marginal.

Darrera actualització ( Dimecres, 4 de febrer del 2015 02:00 )