POLÍTICA
MADRID - 4 febrer 2017 2.00 h

“Els catalans ens sabran jutjar”

 El govern espanyol es convenç que la població premiarà el seu afany en l'“operació diàleg”

 “El referèndum és inacceptable”, afirma Rajoy

 La Moncloa dissimula ara l'inventari de la coerció i “no avança esdeveniments”

DAVID PORTABELLA - MADRID

El ministre Íñigo Méndez de Vigo és un portaveu tan fidel a l'ortodòxia del que vol dir –i no dir– el president espanyol que, en la seva compareixença de cada divendres al final del Consell de Ministres, porta fitxes escrites que guien la versió oficial. Quan es tracta del referèndum anunciat a Catalunya, la consigna que dicta la fitxa és esculpir la paraula “diàleg” i adreçar-se no tant al seu interlocutor natural, Carles Puigdemont, com “als catalans” perquè, en el fons, siguin ells els que jutgin l'esforç dialogant de cada extrem del pont aeri. En la competició pel podi del diàleg, La Moncloa sosté que s'està guanyant “els catalans” a cop d'oferta de parlar, fins i tot ara que per primer cop ensenya un inventari de la coerció que va des del botó nuclear de l'article 155 que suspèn l'autonomia al precinte dels col·legis. “Han de ser els catalans els que jutgin si la via del diàleg és la correcta...”, va aventurar Méndez de Vigo poc abans de respondre's ell mateix. “La gent, especialment a Catalunya, entén bé aquesta voluntat de diàleg i entén que no es poden fer coses il·legals”, confessava a sis-cents quilòmetres de distància.

Al final d'una setmana enconada per l'escalada verbal i l'exhibició de la munició per combatre el referèndum amb l'ús de la força, Rajoy va realitzar un viratge i va dissimular ahir l'article 155 que era desenfundat dimecres des de la mateixa Moncloa on habita el president i que Rafael Catalá, ministre de Justícia, admet que és “una opció”. “Jo no vull avançar esdeveniments”, va corregir Rajoy ahir des de La Valeta (Malta), on es reunia amb líders de la UE, quan se'l va situar davant l'eventualitat de precintar col·legis. “No entrarem en la dinàmica de dir què faríem en cas que...”, reblava Méndez de Vigo a Madrid confirmant que les fitxes que portava escrites estaven al dia i en sintonia.

“No puc liquidar la llei”

Amb el 155 retornat al cofre de la dissuasió, el president del govern espanyol es va aferrar al seu binomi “llei i diàleg”. “Tenim dues prioritats: parlar i que es compleixi la llei. I el govern té moltes obligacions, però la primera es preservar la llei, i més sabent que l'estaria violant, perquè el referèndum és il·legal i inacceptable”, va raonar. Sobre quin dels dos contrapesos del binomi “llei i diàleg” ha d'imperar, però, Rajoy no en té cap dubte: “Espero que dialoguem i siguem capaços de parlar. Però insisteixo, el més important és que un país no pot liquidar la llei per les decisions que puguin prendre de manera irresponsable alguns dirigents polítics.”

A l'hora de puntuar el futur campió del diàleg, La Moncloa confia que el jurat català sabrà anotar les absències i penalitzar-les, sobretot quan l'agenda del dia pot tocar la butxaca. “Vingui a la reunió sobre finançament autonòmic...”, va dir Rajoy com si fes una imploració ja passat el toro per l'absència de Puigdemont a la conferència de barons autonòmics del 17 de gener, una cita que va servir per obrir un càsting per designar el grup d'experts que abordi una reforma del model.

A l'hora d'identificar bondats en l'interlocutor, Rajoy va voler tenir una deferència amb el diputat d'ER Gabriel Rufián, tot i que va fingir irònicament que en realitat no sabia qui és. “No es poden dir frases com «Espanya ens roba». No recordo qui, deuria ser un dirigent polític important, que ha dit que no compartia aquest criteri”, va reconèixer-li sense estalviar-li la mofa.

La cita política que s'albira a l'horitzó per destensar el que la Generalitat bateja com a “operació precinte” és l'esperada reunió de Rajoy i Puigdemont, però el calendari del febrer no pot ser més enverinat. Mentre dilluns arribarà la imatge de l'expresident Artur Mas acudint al judici pel 9-N enmig del suport dels més de 30.000 catalans inscrits, Rajoy afronta els dies 11 i 12 de febrer el 18 congrés del PP amb el vent a favor de l'autoafirmació. Alhora, en una operació que descol·loca el PP català fins a deixar-lo en terra de ningú, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría regala joc i visibilitat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i diu “preferir el diàleg amb la societat catalana moderada i oberta”. La mateixa que, sosté La Moncloa, els sabrà jutjar.

LES FRASES

La primera obligació meva és preservar la llei, i més sabent que la violaria, perquè el referèndum és il·legal i inacceptable
Mariano Rajoy
PRESIDENT ESPANYOL
Creiem que la gent, especialment a Catalunya, entén bé aquesta voluntat de diàleg i que no es pot fer res il·legal
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL

“Que no es pressionin els jutges”

Fins a la taula del Consell de Ministres van arribar ahir dos afers de portada, l'operació pel cas del 3% a Catalunya i la proposta d'anticorrupció de reobrir la instrucció del cas per la comptabilitat B del PP. En el segon cas, Méndez de Vigo es va presentar com “un pobre portaveu” que no coneixia la notícia i no va dir res. En el cas del 3%, però, el portaveu del govern espanyol va lamentar que veus com la d'Artur Mas hi vegin la mà de La Moncloa i va exigir “que no es pressionin els jutges”.

Segons Méndez de Vigo, el fet que l'operació Pika arribi abans de la declaració de Mas no obeeix a cap interès. “Qualsevol sap que el que estem veient és conseqüència d'una denúncia d'una regidora d'ERC i de la instrucció d'un jutge del Vendrell... Què hi té a veure el govern amb tot això? Absolutament res!”, va apuntar. “Com diu un grup d'eminents juristes catalans, cal evitar posar pressió o intentar influir sobre els jutges d'aquesta manera i deixar que facin la feina”, va reblar.