POLÍTICA
PALAMÓS - 4 març 2017 2.00 h

L'AMI demana a la ciutadania mobilitzacions i molta unitat

 La presidenta de l'associació, Neus Lloveras, alerta que els pròxims mesos seran clau de cara a la celebració del referèndum

 Subratlla la importància estratègica del registre de càrrecs electes

JOAN TRILLAS - PALAMÓS

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va demanar a la ciutadania, ahir a Palamós, que en els pròxims mesos, que seran decisius, sigui capaç de mantenir-se unida i de mobilitzar-se. Tot això, segons Lloveras, per bastir un bloc d'unitat que estigui costat del Parlament i del govern de cara a la celebració d'un referèndum vinculant. Per la presidenta de l'AMI, el futur és inapel·lable: “Es construirà, partint de zero i entre tots, un nou país més just, i el referèndum vinculant se celebrarà tant sí com no”, va sentenciar. I hi va afegir que l'ens municipalista estarà al servei del país.

Lloveras va fer aquestes declaracions durant la cloenda de l'assemblea ordinària de l'entitat sobiranista, que es va celebrar al Teatre la Gorga. Així mateix, va fer una crida a la “mobilització contínua” per fer costat al Parlament i al govern: “Des de l'AMI, entenem que els propers mesos són el moment de la mobilització permanent, com un element essencial per garantir que se celebri el referèndum vinculant a Catalunya.”

En el marc d'aquesta estratègia, i pels membres de l'AMI, destaca la creació i l'impuls d'un registre de càrrecs electes –l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AEC)–, que ha de ser un instrument essencial al servei del país per poder treballar immediatament i de manera coordinada si les circumstàncies ho exigeixen. També va remarcar la feina de suport que es fa als ajuntaments i als consells comarcals, amb més de trenta consultes mensuals ateses, especialment amb motiu d'“aquestes agressions”, que en els darrers mesos “van a més” i que formen part de la campanya contra el procés independentista. Entre les nombroses accions que ha dut a terme l'AMI, destaca l'assessorament jurídic als ajuntaments denunciats per causes relacionades amb el procés, així com la campanya per internacionalitzar el moviment independentista.

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, en el parlament inaugural, i com a amfitrió de l'assemblea de l'AMI, va subratllar, en sintonia amb Neus Lloveras: “Ara és el moment de no aturar-nos, esperonats com estem per la gent i cercant sempre la unió entre les diverses forces polítiques democràtiques del país, amb les quals hem d'assegurar el dret a decidir.” Entre els assistents a l'acte, destaca la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va assegurar que la partida per a la celebració del referèndum està “perfectament avalada”.

Més de 800 pobles

L'assemblea va presentar diverses dades actualitzades, segons les quals, el 31 de desembre del 2016, formaven part de l'entitat 838 ens (787 ajuntaments, 36 consells comarcals, les quatre diputacions, nou entitats municipals descentralitzades (EMD) i el Consorci del Lluçanès). Quant als colors polítics, un 49% d'alcaldies dels municipis adherits les ocupa CiU; un 31%, ERC; un 9%, llistes d'independents; un 6%, el PSC; un 2%, la CUP; un 2%, ICV, i un 1%, MÉS.

LES FRASES

Des de l'AMI, entenem que els propers mesos són el moment de la mobilització permanent, com un element essencial
Es construirà, partint de zero i entre tots, un nou país més just, i el referèndum vinculant es farà tant sí com no
Neus Lloveras
PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA