La CUP situa en el 24-M l'inici del procés constituent

Defineix els comicis municipals com el punt de partida d'un cicle electoral en què es proposa bastir majories “àmplies” per superar l'‘statu quo' actual

Presenta les seves 163 candidatures en un acte públic a Barcelona

04/05/15 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Tots els candidats i candidates de la CUP a les municipals es van fer una foto de grup al final de l'acte, sota l'Arc del Triomf de Barcelona Foto: NÚRIA JULIÀ / ACN.

“Molt més que unes municipals.” Així resumia ahir el candidat de la CUP a l'Ajuntament de Lleida, Pau Juvillà, l'esperit amb què la formació concorre a les eleccions del dia 24 de maig, en què presenta 159 llistes a Catalunya i, per primer cop, quatre al País Valencià. En total, doncs, més del doble que les 72 del 2011. “El 24-M serà el punt de partida d'un canvi social i nacional, l'inici d'un procés constituent que va associat a un procés de desbordament de baix cap a dalt”, proclamava el cap de llista lleidatà durant l'acte de presentació de les 163 candidatures que, amb el lema Capgirem la història des de pobles i ciutats, va tenir lloc ahir al migdia a l'Arc de Triomf de Barcelona.

La majoria dels discursos, de fet, van subratllar que el cicle electoral que s'obre ara és una oportunitat per emprendre una regeneració que posi fi al domini de les elits polítiques i econòmiques. “Fins al 27-S s'inicia el compte enrere per construir i mobilitzar majories tan àmplies com sigui possible”, remarcava la candidata barcelonina, María José Lecha, que després concretava a l'ACN que aposta per “acords puntuals” amb altres forces a l'Ajuntament, sense renunciar al programa propi, amb l'objectiu d'impulsar un “canvi de paradigma” en la política municipal. Més enllà, Lecha creu que les eleccions espanyoles de finals d'any poden ser l'estocada, “el principi del final de l'escletxa”. I és que l'objectiu també és derrotar els partits “del règim del 78”, entre els quals situa el PP, el PSOE i C's, que volen “tancar per dalt” qualsevol intent de ruptura i que “intentaran imposar-se sobre Catalunya i sobre els Països Catalans”. Contra això, Lecha proposava actuar “amb intel·ligència” i no acceptar “cap més transició”. “Som un actiu imprescindible per a la llibertat del nostre poble”, proclamava també el candidat a Capellades, Aleix Auber, que reclama construir “espais de contrapoder popular” des dels municipis.

La candidata tarragonina, Laia Estrada, lamentava que s'hagi utilitzat la crisi com a excusa per aplicar retallades i privatitzacions que han acabat beneficiant les mateixes elits, però avisava que també ha servit per despertar les classes populars, a les quals “no poden dominar tant com voldrien” i que han obert “serioses esquerdes”. “Tenim una proposta política arrelada a la gent i al territori, i els fa por perquè no ho poden controlar”, desafiava. En la mateixa línia, i en un clar intent de desmarcar-se d'altres propostes populistes com Podem i fins i tot C's, la gironina Laia Pèlach reivindicava la tasca de la CUP com una “feina sorda i constant de milers de persones que, sense sortir en grans tertúlies ni grans mitjans, van teixint la malla dura i compacta del poble organitzat”.

L'acte, celebrat sota un sol de justícia i que va acabar amb el cant de La internacionalEls segadors i La moixeranga, també va servir per carregar contra els intents de privatització del consorci sanitari de Lleida i de molts dels serveis de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, i per aplaudir el reusenc David Vidal, que va destapar el cas Innova, i Eduard Garcia, que es presenta a Biar, prop d'Alcoi, i espera assolir-hi una de les primeres regidories de la CUP al País Valencià. I és que, tal com recordava la candidata d'Alcanar, Èrica Bel, “el Sénia no és frontera”.

Contra la burocràcia

Entre els principals eixos del programa municipalista de la CUP, que també es van repassar ahir, hi ha la millora de les polítiques actives d'ocupació i la lluita contra el “mar de burocràcia” actual en aquest camp. També proposen seguir la lluita pels drets socials i contra les discriminacions, i fan una aposta per la cultura popular i les eines de participació. Pel que fa al model urbà, reclamen una “reconquesta cívica de l'espai públic”, amb una revisió general del planejament perquè no afavoreixi els interessos privats, i una política d'habitatge social i contra els desnonaments. A més, potenciaran un model energètic més sostenible.

LES FRASES

Volem posar tot
el poble dempeus
pels seus drets
socials i nacionals
María José Lecha
CANDIDATA DE LA CUP A BARCELONA
La gent és la principal estructura d'estat i el factor més difícil de controlar per a l'Estat i l'oligarquia
Pau Juvillà
CANDIDAT DE LA CUP A LLEIDA
Ens volen fer sortir més pobres i més esclaves d'aquesta crisi, però això no sortirà gratis al règim
Laia Estrada
CANDIDATA DE LA CUP A TARRAGONA
Són moltes hores, dies i anys de feina
[...]. L'alternativa ha
de ser popular, crítica
i alternativa
Laia Pèlach
CANDIDATA DE LA CUP A GIRONA

Antonio Baños aspirarà a ser el candidat al Parlament

El periodista i membre de Súmate Antonio Baños aspirarà a ser el candidat de la CUP al Parlament en les eleccions del 27-S com a relleu de David Fernàndez, segons va avançar ahir ell mateix a RAC1. “M'han demanat permís perquè el meu nom estigui dins d'una llista llarga de gent molt ferma com a possibles candidats”, va explicar, un repte que ha acceptat. En tot cas, Baños matisava que “a la CUP no et presentes per ser candidat; et pregunten si et poden posar en un bombo i són les assemblees locals les que debaten”, abans d'un procés de primàries que es farà al juliol i que decideix “en quin punt vas a la llista”. “No et pots presentar ni fer res”, recordava. Baños, que no és membre de la CUP sinó un simple “fan”, admet que li faria “il·lusió” ser al Parlament per la cruïlla en què es troba el país, “com a periodista” i “com a simpatitzant” de la CUP, força que segons ell “ha demostrat que la política parlamentària es pot fer d'una altra manera”.

Darrera actualització ( Dilluns, 4 de maig del 2015 02:00 )