POLÍTICA
BARCELONA - 4 maig 2017 2.00 h

Mas demana al Suprem que anul·li o acoti la inhabilitació

 L'expresident presenta recurs de cassació davant el tribunal que ja va condemnar l'exdiputat Homs pel 9-N

 Al·lega que l'abast de la pena s'hauria de limitar al càrrec que ocupava en el govern

EMMA ANSOLA - BARCELONA

L'advocat de l'expresident de la Generalitat Artur Mas va donar a conèixer ahir els motius del recurs de cassació que ha presentat davant el Tribunal Suprem (TS) perquè li sigui retirada la condemna a dos anys d'inhabilitació que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És un pas més en la defensa de l'expresident, que té l'horitzó posat en el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg.

El conjunt de motius que al·lega l'expresident ja van ser tinguts en compte i rebutjats pel Suprem quan aquest tribunal va condemnar l'exdiputat Francesc Homs també per l'organització del 9-N, vulnerant, segons els jutges, els requeriments del Tribunal Constitucional (TC). Tanmateix, entre els motius que esgrimeix la defensa de Mas n'apareix un de nou, que també han fet servir les defenses de les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, i que té a veure amb la limitació de les penes per inhabilitació en cas que el Suprem rebutgi anular la sentència. D'aquesta manera, la defensa també aposta per fer visible el que es considera una extralimitació a l'hora d'imposar penes.

Així, a Mas se li va imposar una “inhabilitació especial” que abastava des de l'exercici de càrrecs públics electes, ja siguin d'àmbit local, autonòmic o estatal, fins a funcions de govern. Els advocats de Mas, però, consideren que, d'acord amb el codi penal, la pena d'inhabilitació s'hauria de limitar únicament al càrrec que ocupava quan va cometre el delicte de desobediència, per la qual cosa demana al Suprem que suprimeixi la inhabilitació per a càrrec public electe. Això permetria a Artur Mas tornar-se a presentar a unes eleccions, una decisió, però, que fonts de l'oficina de l'expresident van negar que tingui a hores d'ara l'expresident. Segons les mateixes fonts, aquesta petició obeeix més a l'estratègia dels advocats per tal d'anar sumant motius amb vista a portar el cas a Europa.

Pel que fa a la resta de motius del recurs de cassació, i que la defensa de l'expresident ja va exposar durant el judici al TSJC i que també va brandar Homs davant el Suprem, hi ha les referències a l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Els advocats recorden que no va ser elaborat ad hoc per als fets del novembre sinó quinze mesos abans i, per tant, tenia en compte una multitud de variables.

També es torna a recuperar l'informe oficial de la junta de fiscals de Catalunya amb què es rebutjava la presentació d'una querella contra Mas en no trobar-ne motius suficients. L'informe va ser lliurat al fiscal general de l'Estat però no es va permetre la seva utilització com a prova en el judici contra l'expresident Mas.

El tercer motiu per demanar l'anulació de la condemna per un delicte de desobediència és la falta de concreció del requeriment que el 4 de novembre va ser lliurat a l'expresident. Segons els advocats, d'aquesta nota “no se'n derivava un manament precís, singular, concret i categòric” dirigit a l'expresident. La inexistència d'aquesta ordre fa que sigui inaplicable un delicte de desobediència.

La corrua de motius també apunta que Mas no tenia el propòsit d'incomplir el mandat sinó que esperava un aclariment de l'ordre i s'assenyala que l'aplicació “cega” de la providència del 4 de novembre “generava un estat de perill i un risc d'ordre públic”, per la qual cosa va optar per mantenir el procés participatiu.

El procés judicial a l'independentisme continua dilluns amb la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària de la mesa, Anna Simó, i divendres amb el vicepresident Lluís Corominas i la secretària Ramona Barrufet. Entitats sobiranistes (l'ANC, l'AMI, l'ACM i Òmnium) ja han convocat actes de suport als investigats des dels afores del Parlament, al parc de la Ciutadella, fins al TSJC.

LES FRASES

La jurisprudència exigeix una relació directa entre el càrrec que s'ocupa i que és objecte de privació
La condemna produeix una afectació de drets fonamentals
TEXTOS DEL RECURS DE CASSACIÓ