POLÍTICA
BARCELONA - 4 maig 2017 2.00 h

Petició a l'ONU per fer possible la consulta

 Grups sobiranistes demanen al secretari general de les Nacions Unides la mediació davant del govern espanyol

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El Grup d'Estudis Polítics, Sobirania i Justícia i la Comissió de la Dignitat demanen al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que intervingui davant del govern espanyol per fer possible el referèndum vinculant a l'empara del dret internacional. En un escrit lliurat a l'oficina de les Nacions Unides de Ginebra, s'insta Guterres a fer de mediador perquè l'Estat espanyol reconegui la nació catalana, permeti l'exercici del dret d'autodeterminació, faci les reformes legals necessàries i posi punt final a la persecució penal dels càrrecs electes de la Generalitat que han promogut o promouen el referèndum. Encara que els signants insten el màxim organisme internacional a dictar una resolució perquè el govern espanyol “compleixi els tractats, les resolucions i els pactes” que reconeixen el dret d'autodeterminació, Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, admet que qualsevol gestió de Guterres prenent en consideració la petició ja serà un èxit tenint en compte que l'objectiu de la iniciativa és col·laborar en la internacionalització del cas català.

Sobre la tramitació, els impulsors esperen que l'ONU comuniqui la petició rebuda a l'ambaixada d'Espanya perquè respongui i es faci arribar la resposta als signants perquè hi puguin al·legar abans que l'organisme decideixi si s'admet a tràmit. De fet, Beni Saball, de Sobirania i Justícia, explica que l'admissió a tràmit seria ja un èxit.

Si bé una presa de posició de l'ONU sobre el cas difícilment arribaria abans d'un any, l'admissió a tràmit preveuen que podria donar-se abans que s'acabi el termini previst pel govern català per fer el referèndum. En cas que el govern espanyol impedís el plebiscit, els impulsors de la iniciativa demanen una intervenció de l'Assemblea General i el Consell Econòmic i Social.

La petició lliurada per Pau Miserachs també la signen Josep Cruanyes, Isabel Helena Martí, Josep A. Faiges, Artemi Rosich, Josep Montmany, José Enrique Folch, Guillem Sunyol, Alfredo Bienzobas, Bernat Tresserras i Carles Castellanos.

LES FRASES

Qualsevol actuació del secretari general de l'ONU que prengui en consideració la petició seria un èxit
Josep Cruanyes
COMISSIÓ DE LA DIGNITAT
Demanarem la intervenció de l'ONU i el Consell Econòmic i Social si s'impedeix el referèndum
Alfredo Bienzobas
SINDICALISTES PER LA INDEPENDÈNCIA-CC.OO
El poble català no ha renunciat mai a l'autodeterminació. Els drets no s'acaben en la legislació estatal
Carles Castellanos
DRASSANES PER LA REPÚBLICA CATALANA