EDITORIAL

Encara hi som a temps

04/06/2017 04:43 | Actualizado a 04/06/2017 04:56

Les forces que avui impulsen el referèndum unilateral van obtenir el 47,8% dels vots en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, convocades a tall de plebiscit. La nit del 27 de setembre del 2015, un cop coneguts els resultats electorals, els principals ­dirigents sobiranistes es van resistir a reconèixer públicament que el repte plebiscitari no havia estat superat. El corrent independentista mobilitza molta gent a Catalunya, possiblement sigui el vector polític més dinàmic, però no abraça més de la meitat dels catalans. Fa dos anys, els dirigents de la coalició Junts pel Sí (CDC i ERC) no van voler admetre que s’havien quedat per sota de les seves expectatives, malgrat l’eficaç campanya de propaganda que presenta la secessió com un ­esdeveniment indolor, festiu i miraculós. Podien haver optat per un temps d’espera, a la recerca de més suports, però van optar per la consigna “ tenim pressa”. Tenien pressa, però no tenien majoria. D’aquell error deriva l’actual situació, que pot conduir Catalunya a un carreró sense sortida.

La coalició Junts pel Sí (39,6% dels vots) va quedar presonera de les urgències rupturistes de la CUP (8,2%). Es podria haver format una altra majoria en el Parlament de Catalunya, però es va optar deliberadament per l’estratègia unilateral, previ sacrifici d’ Artur Mas, que en l’últim moment va tenir por de forçar la ­repetició de les eleccions. Possiblement en aquests moments ho lamenti. Es va haver d’improvisar un president i la persona elegida va ser Carles Puig­demont, alcalde de Girona. La CUP ja ha anunciat que retirarà el seu suport al Govern de la Generalitat si al ­setembre no s’ha convocat el referèndum unilateral. I al PDECat (l’antiga CDC) el preocupen uns comicis avançats, ja que les seves expectatives electorals ara són dolentes. Aquestes són les claus reals de la situació. Convé tenir-les molt presents per avaluar els esdeveniments polítics que s’aproximen.

El Govern espanyol no ha fet res per contribuir al desbloqueig d’una situació enverinada en la qual el Partit Popular hi té importants responsabilitats (la incendiària campanya contra l’Estatut, les fosques maniobres per modificar l’orientació del Tribunal Constitucional...). El nostre diari ha criticat nombroses vegades el quietisme de Mariano Rajoy. Les ofertes de diàleg, més formals que no pas reals, han arribat tard. És incomprensible que les reclamacions basques i canàries siguin ateses amb generositat a canvi de suport parlamentari, mentre que les de Catalunya queden en promeses incomplertes. El PP té una important quota de responsabilitat en la inflamació política de la societat catalana i fins i tot se’l podria acusar de voler mantenir viva –i controlada– aquesta inflamació, en la mesura que li permet presentar-se com el principal garant de la unitat d’Espanya. La qüestió catalana sempre ha estat un bon ­coagulant de l’electorat conservador espanyol. Tot això és cert, però és rotundament fals que en aquests moments no hi hagi marge per als catalans en la política espanyola. Les minories parlamentàries catalanes, per separat, o amb un acord transversal, podrien tenir avui un pes ­decisiu en el Congrés. Diputats catalans podrien oferir un pacte d’estabilitat a Rajoy i trencar l’actual avantatgisme del PNB. Diputats catalans podrien fer triomfar una moció de censura a Rajoy si el PSOE, liderat de nou per Pedro Sánchez, pren aquesta iniciativa en els propers mesos. La política espanyola no és un bosc petrificat. En aquests moments hi ha prop de 180 diputats –majoria absoluta– que donen suport a una “ Espanya plurinacional”. No tots volen dir el mateix amb aquesta expressió, però alguna cosa està canviant. Demà mateix es podria constituir una comissió parlamentària sobre Catalunya, a la qual el president de la Generalitat podria anar a explicar-se. Suspensió de la via unilateral i deliberació d’un any en el Congrés a la recerca de solucions. Hi ha majoria parlamentària més que suficient per impulsar aquesta comissió, que, per cert, el PDECat va incloure en el seu últim programa electoral. Aquesta alternativa és avui perfectament possible. Però s’ha optat per la consigna suïcida del “ tenim pressa”.

Arribats a aquest punt, el Govern de la Generalitat es disposa a convocar un referèndum unilateral que xoca frontalment amb la Constitució del 1978. Aquesta inicia­tiva no trobarà cap suport rellevant a Europa, digui el que digui la voluntariosa propaganda de la Generalitat.
La Comissió de Venècia, organisme dependent del Consell d’Europa, acaba d’advertir que només és possible un referèndum pactat. Volem recordar que Alemanya i França estan a punt d’iniciar les tasques de reconducció de la Unió Europea després del Brexit, tasques en les quals el Govern d’ Espanya hi tindrà un paper. La Unió Europea reactivarà els seus motors a l’octubre, amb desitjos d’estabilitat. Els últims pronunciaments d’Angela Merkel han estat molt eloqüents. Aquest és el moment escollit pels actuals governants catalans per llançar-se a l’aventura. Més greu encara és el propòsit d’aprovar la denominada llei de desconnexió amb l’oposició lligada de mans. Aquesta llei, el contingut exacte de la qual es desconeix, pretén establir la planta jurídica de la independència. Un text normatiu que podria canviar la vida de set milions de catalans es pretén aprovar per sorpresa, sense que els partits de l’oposició el puguin conèixer i esmenar amb la deguda antelació. Llegida des de Brussel·les, Berlín o París, una iniciativa d’aquesta mena pot col·locar l’independentisme català a la casella dels populismes. Un xoc frontal amb la Constitució, quan hi ha marge per a la discussió en el Parlament espanyol. Una iniciativa unilateral, sense el suport de la majoria de la societat. Secretisme i penalització de l’oposició. El despropòsit és evident.

Els governants de Catalunya es troben davant una hora històrica, no hi ha dubte d’això. Es troben a quinze minuts d’empènyer el país que tant diuen estimar cap a un carreró sense sortida. Poden acabar enviant l’autogovern de Catalunya contra les roques, reforçant les posicions més immobilistes. Val a dir que no seria la primera vegada que això passa. Encara hi ha temps per rectificar. Hi ha marge i oportunitat per portar la qüestió de Catalunya al Congrés i des d’allà buscar-hi solucions. Aquesta és la via que seria aplaudida a la Unió Europea. Però aquesta via exigeix intel·ligència i generositat. La necessària generositat d’un Govern espanyol que no s’atreveix a reconèixer l’amplitud de la dissidència catalana. La necessària intel·ligència d’uns governants catalans obligats a reco­nèixer que no hi ha una majoria social per a l’aventurisme. Encara hi som a temps.