POLÍTICA
BARCELONA - 4 juliol 2017 2.00 h

Puigdemont destitueix Baiget i Vila el substitueix en el govern

 El president fa cessar el conseller d’Empresa per haver dubtat de la viabilitat del referèndum la vigília de la presentació de la llei i les garanties

 Vila mantindrà temporalment Cultura fins que se’n nomeni un substitut

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA
L’entorn de Baiget no veia motius per la sortida de l’exconseller

Destitució fulminant. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer cessar ahir Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixement per haver exposat els seus dubtes sobre la viabilitat d’un referèndum vinculant i la por de perdre el propi patrimoni davant de l’ofensiva de les institucions espanyoles en . Puigdemont va comunicar la decisió a Baiget en una reunió, ahir a la tarda, al Palau de la Generalitat. El substituirà en el càrrec el fins ara conseller de Cultura, Santi Vila, que mantindrà temporalment l’antiga cartera, acumulada a les noves competències, fins que Puigdemont nomeni un altre conseller per a l’àrea que fins ara ocupava l’exalcalde de Figueres. El DOGC d’avui formalitza el canvi de govern i Vila prendrà possessió del càrrec aquest matí, un quart d’hora abans de la reunió setmanal del govern, i gairebé tres hores abans que JxSí i la CUP facin públics al Parlament els continguts de la llei del referèndum i l’executiu presenti, en un acte solemne a la tarda, les garanties amb què pensa executar la votació de l’1-O.

La CUP va exigir la destitució de Baiget des del matí, mentre que ERC va optar públicament per esquivar la petició de dimissió, tot i advertir que els “dubtes” i la “por” no poden aturar el govern. Fonts properes a Oriol Junqueras van remarcar que la destitució era una decisió del president assumida pels republicans. “L’important és el govern del referèndum,” remarcaven. Fonts properes a Baiget asseguren que el fins ara conseller d’Empresa no tenia motius per plegar perquè en tot moment ha estat “fidel” al president de la Generalitat i a l’executiu. Segons les mateixes fonts, va ser el mateix conseller qui va demanar parlar amb Puigdemont. La destitució de Baiget (un home molt pròxim a Artur Mas tant als antics governs presidits per l’exlíder de CiU com a l’antiga Convergència) va generar malestar a alguns sectors del PDeCAT. L’exconseller de la Presidència i un dels altres vells homes de confiança de Mas, Francesc Homs, va qüestionar la decisió de Puigdemont a través de Twitter destacant la lleialtat i el compromís de Baiget i recordant que “si per declaracions més o menys desafortunades se’l fa fora, n’hi ha que sobren des de fa temps”. El substitut de Baiget a la conselleria, Santi Vila, no ha amagat el seu caràcter moderat exposant les seves divergències amb l’estratègia del govern i la incomoditat de la dependència parlamentària de JxSí amb la CUP.

Díscol i determinat

En una altra entrevista a aquest diari , Vila remarcava el seu caràcter “crític” però alhora “lleial” al president. El nou conseller d’Empresa és, a més, un dels dirigents amb més aspiracions al PDeCAT, que ha ajornat oficialment la pugna interna per la tria de candidat tot i l’ebullició interna per l’absència d’un cap de cartell per als pròxims comicis davant de les incerteses del procés, la davallada electoral que li pronostiquen les enquestes i les dificultats afegides a l’anunciada retirada de Puigdemont. De fet, Baiget va donar explicacions internes de l’entrevista a aquest diari en la reunió matinal del comitè nacional dels neoconvergents. Tot seguit, la seva coordinadora general, Marta Pascal, feia pinya amb el que també va ser secretari del govern, tot i que posava en qüestió la manera com es va expressar. “El seu compromís és estricte, sòlid, vàlid i sentit, també des del punt de vista de les emocions”, deia Pascal. Hores després, Puigdemont llançava un avís per a navegants d’implacabilitat i compromís amb el referèndum, fins i tot a costa del propi partit.