POLÍTICA
SALT - 4 setembre 2016 2.00 h

Preveuen que el peatge de Salt a l'AP-7 es col·lapsi per la Diada

 S'ha establert un dispositiu amb entrades i, sobretot, sortides alternatives, tant per a autobusos com per a vehicles particulars, per tal de minimitzar-ho

 Es fa una crida a l'ús del transport públic

LURDES ARTIGAS - SALT

Els cossos policials i l'Ajuntament de Salt preveuen que la sortida 7 de l'autopista AP-7 –la de Girona Sud– es col·lapsarà per la Diada i s'ha establert tot un dispositiu per desviar els vehicles per vies alternatives tant per a l'arribada com, sobretot, per a la sortida. “L'arribada mig preocupa, però sobretot la sortida”, explica el regidor de Mobilitat de Salt, Toni Vidal, que reconeix que “el peatge de l'autopista s'ha quedat petit” –té només 9 cabines, 6 de sortida i 3 d'entrada– i en un dia com l'Onze, en què s'espera l'arribada d'unes 60.000 persones a Salt, “es dóna per fet” que hi haurà col·lapse “i per això s'han buscat alternatives”. Vidal assenyala que la prioritat serà donar sortida als autocars de l'ANC, que estaran aparcats al polígon de Torremirona.

Arribada esglaonada

Vidal detalla que es preveu que l'arribada de vehicles serà més aviat esglaonada al llarg del matí, migdia i, fins i tot, primera hora de la tarda, però que si en qualsevol moment es detecta que hi ha col·lapse s'activarà el dispositiu per fer sortir vehicles a les sortides d'abans i després de l'autopista. És a dir, els provinents del sud se'ls faria sortir per l'aeroport i els que venen del nord, per Girona Oest (Domeny). En aquest cas, hi haurà també un dispositiu per orientar els vehicles fins a Salt.

El problema de la sortida

El principal col·lapse, però, es preveu per quan acabi l'acte, ja que sembla clar que les tres cabines d'entrada del peatge no podran absorbir tot el trànsit, tot i que hi haurà treballadors d'Abertis donant tiquets per agilitzar l'accés. Vidal explica que per als autobusos la via prioritària serà el peatge de Girona Sud però que, si es col·lapsa, s'han establert rutes alternatives en funció de la comarca de destí. Concretament, els que vagin cap a Olot sortiran des del polígon de Torremirona directament per l'N-141e (carretera de la vergonya). A la resta se'ls faria sortir del polígon per la GIV-5332 (carretera de Sant Roc) per després enllaçar amb la carretera de Santa Coloma i anar a buscar l'eix o l'A-P7 a l'aeroport. Pel que fa als cotxes, es preveu desviar els que estiguin aparcats a les Deveses i la zona nord pel carrer Major –on aquell dia no circularan busos– cap a Girona. Quant als que estiguin estacionats a la zona de la Massana o de l'hospital Santa Caterina, el dispositiu preveu fer-los passar per la carretera de Santa Coloma.

Vidal insisteix, com ha fet també l'ANC, a fer una crida perquè tothom qui pugui vagi a Salt amb transport públic o en les desenes d'autocars que organitzen les diferents assemblees locals de l'Assemblea Nacional Catalana a gairebé tots els municipis gironins.

LA XIFRA

9
cabines de peatge
té la sortida 7 (Girona Sud) de l'AP-7: 6 de sortida i 3 d'entrada. No són canviables de sentit.

Busos Girona-Salt, cada 10 minuts

Els busos urbans de la línia 3, que uneixen Girona i Salt, triplicaran la seva freqüència durant les hores clau de la Diada amb motiu de l'acte de l'ANC i Òmnium. En lloc de passar cada 30 minuts, com és habitual en dies festius, passaran cada 10 minuts. Concretament, ara mateix està previst que el reforçament del servei sigui de 15 h a 21 h, tot i que el consistori voldria que s'avancés i comencés a les 13 h. A més, la línia modificarà el seu recorregut i, excepcionalment, passarà tant en un sentit com en l'altre per l'avinguda de la Pau (al costat de l'hospital Santa Caterina). Habitualment el trajecte entre Girona i Salt es fa per l'avinguda Països Catalans, que serà on es farà l'acte de l'ANC, i entre Salt i Girona es fa pel carrer Major, que també s'ha preferit deixar per als vehicles visitants.

L'altra línia de bus urbà que uneix Girona i Salt, l'L4, no funciona els dies festius i tampoc ho farà per la Diada.