POLÍTICA
Barcelona - 4 novembre 2015 2.00 h

L'ANC, Òmnium i l'AMI, a punt de dur a Europa les firmes del 9-N

 Les entitats sobiranistes ultimen els detalls per portar a la comunitat internacional en les pròximes setmanes les signatures de la denúncia contra el govern espanyol

REDACCIÓ

Durant el procés participatiu del 9-N, les entitats sobiranistes, a la sortida dels llocs habilitats com a col·legis, van recollir signatures de suport a un manifest de denúncia contra el govern espanyol. En total, 1,4 milions de catalans van firmar el document que denunciava l'actitud antidemocràtica del govern de Rajoy. Ara les entitats impulsores d'aquella iniciativa, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ultimen els detalls per portar en breu les signatures a algun organisme europeu. Serà, aquest, un gest més per traslladar a la comunitat internacional la situació del procés sobiranista català.

La idea d'aquest document de denúncia es va començar a gestar a proposta d'ICV-EUiA arran de la prohibició del Tribunal Constitucional de poder fer la consulta del 9-N tal com estava plantejada inicialment. Després, el text de denúncia el van consensuar les forces polítiques sobiranistes i les diverses entitats. A la sortida de les urnes del 9-N, els ciutadans van poder donar-hi suport amb la seva firma.

El text, que apel·la a diversos organismes de la comunitat internacional, fa una denúncia contra el govern espanyol perquè “vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític i li impedeix l'exercici de la democràcia mitjançant qualsevol sistema de consulta reconegut internacionalment”.

En aquest sentit, el manifest explica que “des de Catalunya s'han exhaurit les vies legals dins de l'Estat espanyol per trobar un acord polític que permeti celebrar un referèndum o consulta sobre el futur polític de Catalunya, inclosa l'opció de la independència”. A més, recalca “la manca absoluta de voluntat política del govern espanyol per establir marcs de diàleg i de negociació” i l'acusa de dur a terme “una decidida involució política i democràtica, clarament dirigida a debilitar l'autogovern català”. El text acabava demanant als organismes internacionals que facin les “actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític”.

LA XIFRA

1,4
milions de catalans van signar el 9-N la denúncia contra l'actitud antidemocràtica del govern espanyol.