Coresponsabilitat col·lectiva del Pacte pel Dret a Decidir

S'evita usar la fórmula de l'autoinculpació individual

Joan Rigol torna a reclamar diàleg a l'Estat, i al TC que intercedeixi

04/12/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, ahir al Parlament Foto: ACN.

La seixantena d'associacions, entitats, sindicats i partits aplegats al Pacte Nacional pel Dret a Decidir es declararan coresponsables col·lectivament pel procés participatiu del 9 de novembre. D'aquesta manera, les entitats aplegades al pacte fan costat al president Artur Mas i a les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la querella que ha presentat la fiscalia en contra seu. Ahir es va fer públic un manifest conjunt en què s'erigeixen en coresponsables i afirmen que la querella “ofèn la dignitat nacional” i hi veuen motivacions polítiques. A més, el text constata que l'actitud del govern espanyol vers el diàleg “ha estat sempre negativa” i insta el Tribunal Constitucional a “resoldre els problemes” entorn al dret a decidir “a través del diàleg”.

El coordinador del Pacte pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va assegurar ahir en presentar el document que el que va passar el 9-N és que es va fer “una crida a la participació de la ciutadania” per afirmar els drets democràtics fonamentals dels catalans i enfortir la cohesió social del país. El també expresident del Parlament va explicar que, de fet, s'ha refusat la fórmula de “l'autoinculpació” perquè es tracta d'un acte individual i volien, en canvi, oferir una posició global davant la querella de la fiscalia. D'aquí que s'hagi optat per la fórmula de declarar-se coresponsables.

Una darrere l'altra

L'acció que ahir van fer els membres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir és la mateixa que moltes persones han fet a tot el territori català com a conseqüència de la querella de la fiscalia. Dimarts es feia públic que ja s'estava processant l'autoinculpació dels líders parlamentaris d'ICV (Dolors Camats), ERC (Marta Rovira), CiU (Jordi Turull) i la CUP (David Fernàndez), que es va aprovar el 13 de novembre al Parlament en suport dels processats. També s'han inculpat, entre molts d'altres, els regidors de CiU a Lleida o els alcaldes del Solsonès. També a través del Twitter molts ciutadans es van afegir a la campanya #jomacuso9N, impulsada per El Punt Avui.

Darrera actualització ( Dijous, 4 de desembre del 2014 02:00 )