El nou partit MES prioritza el referèndum

Geli diu en una entrevista a El Punt Avui TV que MES hi dirà la seva, en les eleccions catalanes, hi concorrin o no

04/12/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Marina Geli , encara diputada del PSC i impulsora del nou partit MES. Foto: ANDREU PUIG.

El nou partit de socialistes sobiranistes, MES, encara ha de definir la seva posició de cara a les previsibles eleccions catalanes, però ja ha acordat l'horitzó del seu full de ruta per als anys immediats: un referèndum vinculant com els que han tingut lloc al Quebec i a Escòcia que permeti saber si la majoria de catalans volen un estat independent.

En una entrevista realitzada ahir en el programaL'illa de Robinson, d'El Punt Avui Televisió, l'exconsellera i encara diputada del PSC, Marina Geli, va explicar que, encara que la majoria de persones que han impulsat el nou partit van votar a favor de l'estat independent en la consulta del 9-N, d'altres no descarten la via confederal amb l'Estat, i que el mínim comú denominador de tots és el compromís amb un referèndum que permeti als catalans d'expressar-se.

En aquest sentit, Geli afirma que, després del vaivé del PSC de Navarro, Miquel Iceta ha clarificat la posició i ha prioritzat la reforma federal i no la consulta d'autodeterminació. Geli no comparteix que els excompanys del PSC els acusin del trencament del partit perquè recorda que, en la campanya electoral del 2012, el PSC va portar en el programa la defensa del dret a decidir i va acabar renunciant-hi finalment.

A més, Geli va voler recordar explícitament que, en la transició, el pacte d'unitat entre el nou PSC i la federació catalana del PSOE incloïa el dret d'autodeterminació, que es va aparcar perquè es va entendre que la Constitució podia aixoplugar la voluntat dels catalans.

MES defensa que les eleccions han d'aclarir si hi ha majoria independentista. El partit hi dirà la seva, però és aviat per dir si hi participarà en coalició amb alguna de les llistes o en una llista única.

LES FRASES DE GELI

La reforma federal queda lluny de les aspiracions dels no independentistes de MES que defensen el dret d'autodeterminació
Estem com en la transició. El pacte d'unitat del nou PSC i la federació catalana del PSOE explicitava el dret d'autodeterminació
Les eleccions són la manera democràtica de dirimir si hi ha una majoria clara per a la independència. 1,9 milions de vots no sabem si ho és
Darrera actualització ( Dijous, 4 de desembre del 2014 02:00 )