El problema no és la CUP

 05/01/2016 00:35 | Actualizado a 05/01/2016 01:52

Ho vaig escriure després de les eleccions del 27- S i ho repeteixo ara: el problema no és la CUP, sisè grup del Parlament, amb prop de 338.000 vots i deu escons. La CUP té la força que té i té la ideologia que té: es defineix com assembleària, anticapitalista, deslligada de les formes de dominació patriarcal i partidària d’una república catalana. El problema és CDC, el partit del president Mas, que ha sacrificat a l’altar de l’anomenat procés el seu perfil liberal i reformista. En la seva fugida cap endavant ha anat saltant pantalles amb una política de terra cremada: primer es va trencar el PSC, després es va dissoldre CiU, Unió es va partir en dues meitats... i ara la capacitat de resiliència de la CUP ha arribat al límit.

El resultat: tres eleccions en cinc anys i unes quartes eleccions a l’horitzó. Recapitulem: el 2010 CiU tenia 62 escons, a 6 de la majoria absoluta, que assolia amb els 10 d’ERC (72); el 2012, quan Mas va reclamar una “majoria excepcional”, CiU va obtenir 50 escons i va lligar la seva sort als 21 diputats d’ERC (71); el 2015 Junts pel Sí (CDC, ERC i entitats afins) va sumar 62 escons, justos els que va aconseguir en solitari CiU el 2010. El caràcter plebiscitari del 27- Sva provocar una contradicció irresoluble. Junts pel Sí no va guanyar el plebiscit, però sí les eleccions: podia governar amb el suport d’altres grups, però per salvar el procés havia de pactar amb la CUP, una força ­situada als seus antípodes ideològics.

I som aquí. Han passat més de tres mesos, amb un Govern i un president en funcions, i el factor afegit de les eleccions generals del 20- D a Catalunya: CDC és la quarta força, per darrere d’ERC i el PSC, i la victòria d’En Comú Podem obligaria a retrocedir unes quantes pantalles (hi ha una majoria de catalans que és partidària d’una consulta però no de la independència exprés). Ara la CUP, amb la decisió de no investir Mas, ha donat el cop de gràcia al procés tal com el president l’havia dissenyat: demanen el seu cap perquè no volen un Estat propi que ­seria propietat privada dels de sempre.

Dit a la manera marxista: el programa màxim de Junts pel Sí era la independència i el de la CUP és la ruptura; l’oferta de Mas els ha servit per aguditzar les contradic­cions del sistema Com acabarà el procés? Respondré com ho vaig fer el juliol del 2014 a Mònica Terribas a El matí de Catalunya Ràdio: “Com la comèdia de Falset, que havia de començar a les vuit i va acabar a les set”, és a dir, com el rosari de l’aurora. Coincideixo amb el diagnòstic d’un militant de la CUP, Xavier Monge, que abans de despenjar-se de Twitter va escriure: “Aniria sent hora de posar sobre la taula la pura realitat: el procés és el major frau de la política catalana”, “Un mandat inexistent, un full de ruta en blanc, una legislatura morta, i ­encara parlem d’investir el major cadàver polític del moment. Bravo”.

El procés del president Mas ha mort. Però que ningú no llanci les campanes al vol: Catalunya necessita una oferta de l’ Estat –seriosa, valenta i generosa– o altrament es reobrirà un altre procés, amb nous protagonistes i noves forces en escena.