POLÍTICA
BARCELONA - 5 gener 2017 2.00 h

Les institucions deixen la participació ciutadana per després del referèndum

 Abans de la consulta només s'abordarà la fase divulgativa i explicativa del procés constituent

 El Parlament dilata la configuració dels òrgans oficials

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La incorporació del referèndum en el full de ruta independentista, les negociacions per aprovar el pressupost del 2017 i la judicialització de l'activitat parlamentària han obligat les institucions, el Parlament i el govern a dilatar les fases inicials del procés constituent. “No és una qüestió de voluntat política sinó de possibilitats i oportunitats”, assenyalen fonts parlamentàries.

Amb la cimera del referèndum celebrada i la llei de transitorietat embastada, els primers endarreriments del full de ruta corresponen als òrgans oficials del procés constituent acordats en el debat de política general l'octubre passat. A hores d'ara no s'ha concretat encara la configuració de la comissió de seguiment, en mans del Parlament, ni el consell assessor, que pertoca a l'executiu. Tot i que encara no hi ha un calendari d'execució, algunes veus indiquen que aquests òrgans es podrien desplegar un cop s'aprovi el pressupost del 2017, tot i que també caldrà esperar el resultat del procés judicial a la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell.

A més a més, el referèndum, que s'ha de convocar com a màxim el setembre d'aquest any, ha alterat el calendari de les diverses fases de què consta el procés constituent, entès com el període en què institucions i ciutadania aborden el contingut de la nova constitució. Aquesta tasca ha quedat dividida en dues fases amb la celebració del referèndum al bell mig.

Així, en una primera fase la maquinària institucional es dedicarà bàsicament a explicar i divulgar què és un procés constituent i com s'articula per tal de definir la construcció d'un nou estat. Uns treballs que es podrien realitzar paral·lelament a la campanya del sí en el referèndum, ja que un dels arguments que faran servir els partidaris de la independència és la necessitat de construir una república catalana més igualitària, justa i solidària.

Després d'aquesta primera fase, i sempre que guanyés el sí, s'engegaria la fase següent, la de participació ciutadania amb la constitució d'un fòrum social constituent. En aquest òrgan, partits i entitats hauran de debatre els continguts de la futura constitució. Continguts que, d'acord amb les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, ja clausurada al Parlament, s'hauran de validar en una consulta ciutadana abans de ser incorporats com a vinculants en la redacció del text constitucional. Aquesta serà una fase prèvia a la redacció de la constitució, una feina que correspondrà als càrrecs electes escollits en uns comicis el 2018 i constituïts en assemblea.

Els Comuns recuperen la consulta

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va recalcar ahir que el partit ni renuncia a un “referèndum efectiu” ni tampoc a construir una alternativa a l'actual majoria en el govern de Junts pel Sí. Domènech ha volgut aclarir que quan es va referir a la possibilitat d'avançar eleccions no anava en detriment de la consulta, i es va refermar en el compromís del seu grup “amb la democràcia i la sobirania de Catalunya”, va afegir-hi.