OPINIÓ
MRIERA@ELPUNTAVUI.CAT - 5 gener 2017 2.00 h

A LA TRES

Bombes independentistes

MIQUEL RIERA - MRIERA@ELPUNTAVUI.CAT
“Dels fanalets d'anar a esperar els Reis, en alguns llocs en diem bombes. Avui els hi afegirem una estelada

Quan era petit i encara ara, a Torroella de Montgrí, dels fanalets d'anar esperar els Reis en dèiem bombes. “Ja tens a punt la bomba?” “Vigila que no se't cremi la bomba”, em deien a casa, perquè aquell estri de paper amb dibuixos que venien a Ca l'Elies no s'il·luminava amb una bombeta, sinó amb una petita espelma i, és clar, si no anaves amb cura, s'encenia fàcilment. Com a Torroella, dels fanalets d'anar a esperar els Reis en diuen o en deien bombes en molts altres indrets del país, com Banyoles, Badalona o Arenys de Mar, que sapiguem.

Malauradament, en molts altres pobles la paraula s'ha perdut. De fet, el diccionari Alcover-Moll, una eina meravellosa per descobrir l'enorme varietat lingüística dels Països Catalans, recull l'accepció festiva de bomba: “Espècie de fanal esfèric de paper que solen posar en les festes de carrer.” Al DIEC aquest significat no hi consta.

He pensat en la bomba d'anar a esperar els Reis aquests últims dies en què el PP i Ciutadans, sobretot, han posat el crit al cel després que hagin sabut, amb cinc anys de retard, que a Vic van a la cavalcada reial amb fanalets de l'estelada.De tothom és sabut que l'unionisme i la caverna s'agafen a qualsevol fil, per prim que aquest sigui, per intentar desprestigiar el procés. D'altaveus potents no els en falten, ni aquí, ni evidentment a les Espanyes. Només cal veure alguns diaris d'ahir de Madrid.

Sortosament, les xarxes socials s'han encarregat aquests dies de recordar com, ben sovint, exèrcit i cossos de seguretat espanyols han participat en cavalcades arreu de l'Estat o com han “adoctrinat” nens i nenes en fires o jornades de portes obertes. Les fotografies de nens amb metralletes, canons i banderes parlen per si mateixes. Algunes fan feredat.

Fa cinc anys vam construir a casa un fanalet amb una estelada i el vam dur amb tota normalitat a la cavalcada de Girona. Avui pensem recuperar-lo. I ni que sigui per fer enrabiar la caverna, anirem a esperar els únics reis que ens agraden amb una bomba independentista. Visca els Tres Reis!