Iceta crida a desfer “l’engany” del procés

  • Sabaté resisteix a la renovació del PSC a Tarragona
Barcelona
05/02/2017 - 02:35h

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que “no hi ha una solució unilateral, ni una solució il·legal, ni un referèndum que porti la independència” de Catalunya.

En declaracions a la premsa durant la clausura del congrés del PSC de l’Hospitalet de Llobregat, Iceta va assenyalar com un dels objectius del seu partit “desfer l’engany del p rocesisme” i va comminar el Govern de la Generalitat a “dir la veritat als catalans i a no posar les institucions fora de la llei”.

Respecte al judici que s’inicia demà a Barcelona contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9- N, va declarar que els socialistes catalans estan en contra de la “politització de la justícia”. Tot i això, Iceta va responsabilitzar d’aquest judici dos governs que han estat incapaços de dialogar en cinc anys i els qui de manera temerària han volgut desconèixer la llei. També va criticar que els dos governs, l’espanyol i el català, “estan fent ostatges dels seus errors i de la seva orientació equivocada tots els catalans”.

Quant a les concentracions de suport a Mas, Or tega i Rigau organitzades per les entitats sobiranistes en ocasió del judici va ser taxatiu: “Que no comptin amb mi. No participarem en mobilitzacions davant d’un jutjat”. Tot i que també va subratllar que malgrat els errors que pugui haver comès, ell no considera l’expresident Artur Mas “un delinqüent”.

El líder del PSC també va lamentar “l’espectacularitat d’algunes actuacions judicials”, en relació amb el presumpte finançament irregular de Convergència i va demanar que el tema “s’aclareixi com més aviat millor”.

D’altra banda, ahir va tenir lloc el VI congrés dels socia­listes del Camp de Tarragona, en què la vella guàrdia del partit va aconseguir sobreviure malgrat la renovació de la ­cúpula. L’exconseller, exdiputat, exsenador, exregidor i exdelegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, no formarà part de la nova direcció del PSC al Camp de Tarragona, tot i que va aconseguir in extremis un càrrec al consell nacional. El nou primer secretari, Roc Muñoz, va ser ratificat amb el 98% dels vots després d’unes filigranes que li va permetre integrar a la seva candidatura les diferents sensibilitats del partit, tot i que no la de Sabaté, que va anun­ciar i després va retirar la seva candidatura a primer secretari.

La nova comissió executiva, liderada per Muñoz, havia presentat una llista dels catorze membres que formaran part a partir d’ara del consell nacional, en què no figurava el nom de Sabaté. Tot i això, el veterà polític s’hi va afegir (cosa que permeten els estatuts amb l’aval del 10% dels assistents) i va sortir elegit, mentre que Anna Santos (regidor a l’Ajuntament de Tarragona), en va quedar fora. Al congrés es va aprovar l’informe de gestió –va ser el punt que va generar més tensió– i la nova direcció incorpora l’anterior primer secretari, Josep Fèlix Ballesteros com a president i s’amplia per aconseguir la paritat entre homes i dones: passa de 46 a 54 membres. Diana Salvadó i Josep Masdeu (Baix Camp), Kenneth Martínez i Nicolás García (Tarragona) assumeixen els principals càrrecs en una executiva en què entren nombrosos membres que fins ara no tenien responsabilitats orgàniques, va informar Sara Sans.