POLÍTICA
BARCELONA - 5 març 2017 2.00 h

Mas aconsella a l'Estat que faci ofertes en positiu a Catalunya

 Insta el govern espanyol a “ser intel·ligent” i a fer una proposta per votar-la juntament amb la de la independència

 L'expresident fa difusió del procés en dues conferències a la Universitat de Harvard

REDACCIÓ - BARCELONA

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va enviar ahir des dels Estats Units un missatge al govern espanyol i el va instar a afrontar el “repte democràtic” de Catalunya, d'una banda, permetent el referèndum i, de l'altra, posant damunt la taula una oferta atractiva alternativa a la independència. “Seria molt intel·ligent que l'Estat fes una proposta en positiu i la votéssim en referèndum juntament amb la independència”, va dir.

Aquestes van ser les reflexions de Mas en la primera de les dues conferències programades a la universitat nord-americana de Harvard, en les quals l'expresident va difondre la situació del procés sobiranista davant d'un públic acadèmic. Va ser, concretament, a la Harvard Law School, davant d'un auditori de més de dues-centes persones. El títol de la xerrada era Catalonia's project at a crossroad: Spain, the EU or beyond? (‘El projecte català a la cruïlla: Espanya, la Unió Europea o més enllà?') i va discórrer com una conversa entre l'expresident i el professor i exministre d'Afers Estratègics del Brasil Roberto Mangabeira Unger.

Mas va recordar l'àmplia majoria que hi ha al país, un 80% de la població catalana, a favor del dret a decidir, i va precisar que la Constitució espanyola “permet que es dugui a terme el referèndum”.

El discurs de Mas va dibuixar una futura Catalunya independent, pròspera i amb un alt nivell de benestar social, talment com una “Dinamarca del Mediterrani”. Atur baix, salaris alts, economia oberta i sostenible i democràcia de qualitat definirien el disseny de país reflectit per Mas, que, a més, va insistir en la capacitat d'aquesta Catalunya per contribuir al canvi en l'estructura burocràtica europea. Per ell, la UE ideal hauria d'estar preocupada pels assumptes exteriors, la solidaritat, el comerç i la relació entre els països. “Europa és massa gran per als problemes petits i massa petita per als problemes grans”, va sentenciar l'extitular de la Generalitat, que va reivindicar l'esperit obert de Catalunya i l'excel·lència del país en els àmbits del comerç i de la indústria, “amb un caràcter emprenedor i dinàmic”. En aquest sentit, va voler destacar que l'economia catalana és “molt diversificada”, perquè no es tracta d'un país poderós ni té recursos naturals, i va destacar la col·laboració entre sectors com una de les diferències principals entre Catalunya i altres zones de l'Estat espanyol i d'Europa.

Mas va reiterar la necessitat que el govern espanyol permeti el referèndum i n'accepti el resultat. Si la majoria es pronunciés a favor de la independència, el que hauria de fer l'executiu de Madrid és, a parer de l'expresident, seure a la taula per acordar els termes de la creació del nou estat. “Si s'actua d'aquesta manera, serà un win-win i ningú en sortirà perjudicat”, va reblar.