POLÍTICA
BARCELONA - 5 març 2018 2.00 h

Albert Ginjaume: “Dic als cònsols que no m’ajudin”

 El cònsol de Finlàndia destituït “sense motiu” creu que el ressò mediàtic del seu cas pot evitar-ne altres

 El ministeri espanyol demana explicacions pel suport de la cònsol peruana al diplomàtic

M.J. JORDAN - BARCELONA

Albert Ginjaume no s’esperava en absolut que la setmana passada el destituïssin de paraula (encara no li ha arribat cap escrit) del càrrec de cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, que ocupava des de feia 9 anys (10 més fent de vicecònsol), a petició del Ministeri d’Afers Estrangers d’Espanya. “Va ser tota una sorpresa perquè no he fet res en absolut per provocar-ho”, afirma l’empresari català a aquest diari des del seu despatx professional, que també era la seva oficina consular.

Aquest cas recent s’afegeix als dels altres tres cònsols destituïts per causes vinculades d’alguna manera amb el procés: el de Bulgària, l’exfutbolista Hristo Stòitxkov, per haver titllat Soraya Sáenz de Santamaría de franquista; el de Letònia, Xavier Vinyals, per haver posat una estelada a la façana del seu pis, i al gener el de les Filipines, Jordi Puig.

“El meu cas és potser més injust que els altres perquè jo en cap moment he fet cap acció ni m’he significat políticament, perquè crec que és voluntat de cadascú fer-ho o no fer-ho, ni soc independentista”, diu l’empresari, que es dedica al transport internacional de mercaderies.

L’única pista que té és que la destitució va arribar una setmana després de l’àpat que va celebrar el cos consular de Barcelona (format per 10 membres dels 94 que hi ha a Barcelona), del qual Ginjaume era secretari, amb Mercè Conesa, presidenta de la Diputació i també alcaldessa de Sant Cugat pel PdeCat. “Una setmana abans van trucar de l’ambaixada dient que al ministeri no li agradava el dinar. Cada mes en fem un amb alguna personalitat d’algun àmbit i en aquest cas convidàvem una persona que és la quarta autoritat a Catalunya i que presideix un òrgan que depèn del govern central, en cap cas pel fet de ser alcaldessa o persona vinculada al món independentista”, aclareix l’excònsol de Finlàndia.

Ginjaume està convençut que hi deu haver més raons darrere la destitució. “Crec que va ser la gota que va fer vessar el got; potser hi ha algú que ha parlat malament de mi”, assegura, apuntant cap a una mena de caça de bruixes.

Caça de bruixes

Creu que hi pot haver més cònsols en perill de destitució? “Espero que no, però demano a tots els que m’han donat suport, que són molts, que, si us plau, no provin d’ajudar-me, que no corrin riscos, perquè a més crec que és inútil.”

Ginjaume recorda que, malgrat que té el suport de la diplomàcia finlandesa, no pot continuar en el càrrec perquè la feina dels cònsols està legislada per la Convenció de Viena, que precisa que és imprescindible que el país receptor aprovi el cònsol honorari. “El pot vetar sense donar-ne cap explicació. L’ambaixada ja m’ha dit que no pot fer-hi res.” L’única cosa agradable d’aquest mal tràngol ha estat el suport dels companys, incloent-hi el de la degana del cos consular de la ciutat, la cònsol del Perú, una acció que ha tingut conseqüències polítiques, ja que el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol ha demanat explicacions al Perú. Segons Europa Press, la resposta ha estat que l’acció de Franca Lorella Deza Ferreccio (enviar una carta a l’ambaixada finlandesa elogiant Ginjaume) va ser feta a títol personal. El ministeri espanyol sosté que la destitució del cònsol no va ser a causa de la invitació de Mercè Conesa al dinar, sinó perquè l’actitud de Ginjaume era “inadequada i incompatible”.

“Crec que el meu cas està tenint molt ressò mediàtic perquè ja és el quart, perquè no hi ha cap causa que ho justifiqui i estem en un moment polític d’enquistament complicat”, comenta l’excònsol, convençut que la publicitat pot frenar que hi hagi més casos similars. Ginjaume està commòs pels “moltíssims senyals d’afecte” que ha rebut aquests dies dels ciutadans finlandesos.

El cas de Jordi Puig

Al gener va ser Jordi Puig, cònsol de les Filipines, qui va haver de deixar el seu càrrec per haver mostrat un cartell on es llegia “Keep calm” en la manifestació del 3-O. “Crec que busquen motius per destituir-nos perquè hi ha molta por que informem els països que representem d’una manera diferent de com pensa el govern espanyol.” No s’ha obert cap investigació: “Era una pancarta que només buscava tranquil·litzar la població.”