POLÍTICA
BARCELONA - 5 maig 2016 2.00 h

Engeguen amb la nova llei

 Govern, ajuntaments, entitats i el consell de l'advocacia es reuneixen per enllestir en deu dies l'esborrany de la norma antidesnonaments

 El cap de l'executiu admet que l'objectiu és “reformular” els articles impugnats

SÒNIA PAU/ EMMA ANSOLA - BARCELONA

La llei exprés de tramitació urgent per esquivar el recurs presentat pel govern espanyol a la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica ja es va començar a treballar ahir mateix. Just l'endemà de la cimera convocada pel president, Carles Puigdemont, amb els grups parlamentaris, els principals ajuntaments del país, les entitats socials i els sindicats, una comissió de treball es va reunir ahir a la tarda per començar a posar les bases del que ha de ser el nou text legal.

Els objectius principals, tal com va recordar el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías, és buscar com es torna a regular l'alliberament del deute a les famílies que perden l'habitatge, les aturades dels desnonaments i l'obligació que els grans tenidors hagin de proporcionar lloguer social, així com la mobilització dels pisos buits amb cessió obligatòria per convertir-los en habitatge social.

En aquesta comissió –formada ahir sobretot per professionals tècnics i jurídics– es va posar fil a l'agulla. Hi van ser el departament de Governació, el Consell de l'Advocacia de Barcelona, les dues entitats municipalistes –l'Associació de Municipis de Catalunya i la Federació Catalana de Municipis– i els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) que va donar origen a la llei que el PP ha dut ara al Tribunal Constitucional (TC), que són, a més de la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC. En la primera presa de contacte, els diferents participants van aportar les propostes per substituir els articles suspesos i van acordar seguir-los treballant de cara a la segona reunió, convocada per dilluns vinent. Tot i preveure les dificultats que es puguin presentar, la intenció és tenir un primer esborrany abans de deu dies per enviar-lo al Parlament, on haurà de seguir tota la tramitació legal, aquest mateix mes.

La PAH, que dilluns havia sortit de la cimera amb un to agredolç –satisfets per l'acord per tirar endavant una nova llei que ompli els buits dels articles impugnats, però carregats d'incertesa per la por de com pot afectar les famílies vulnerables el temps d'espera fins que aquesta nova norma sigui realitat–, es van mostrar ahir esperançats. “Hem vist molta predisposició de tothom a treballar”, va resumir Macías. La clau serà trobar en el marc legislatiu català la manera de protegir les famílies en situació de vulnerabilitat.

La trobada es produïa el dia després de la cimera que va deixar constància fotogràfica de la unitat política i social en contra de la decisió del govern espanyol en funcions de recórrer parcialment contra la llei d'emergència social al Tribunal Constitucional. Era “el primer missatge que s'enviava”, en paraules del president Carles Puigdemont, ahir durant la sessió de control al Parlament. El cap de l'executiu va insistir en la idea de fer una nova llei que permeti recuperar tant els punts impugnats davant del TC com d'altres de legals que ajudin el món local a fer front a situacions d'emergència social. “Es tracta d'interpretar l'esperit de la llei per donar un nou instrument jurídic”, deixant clar que la normativa “no calcarà” la que ha estat objecte del recurs. L'objectiu, evitar entrar en un bucle amb el Constitucional, segons admetia el president a preguntes dels presidents dels grups de C's, el PSC i ICV, els únics que van traslladar la qüestió a l'hemicicle. Altres, com el PP, van optar per traslladar-hi el polèmic viatge de Puigdemont a Brussel·les. El president de la Generalitat va assegurar a Xavier García Albiol que, malgrat que aquesta vegada no s'hagi reunit amb cap dirigent de la Unió Europea, ho farà en una altra ocasió tal com ho va fer el primer ministre de Kosova, que es va independitzar “gràcies a una DUI”, va afegir. Una referència que no va agradar gens a Albiol, que li va reclamar més “prudència i equilibri”.

Es tracta d'interpretar l'esperit de la llei per donar un nou instrument jurídic
Els capricis i joguines del sistema polític espanyol costaran 160 milions a l'erari públic
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Comptes pendents en seguretat

El conseller d'Interior, Jordi Jané, intentarà posar avui el comptador a zero en els greuges que manté obert el seu departament amb el Ministeri de l'Interior. El ministre Jorge Fernández Díaz rebrà avui a Madrid Jané, que s'hi desplaça amb una petició per damunt de les altres: la convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reuneix des de fa set anys. És a la junta on la Generalitat vol posar damunt la taula la necessitat que l'Estat liquidi el deute de 264 milions en concepte de l'increment entre la plantilla dels Mossos entre el 2010 i el 2013. Entre les reivindicacions que Jané plantejarà hi ha entrar de forma permanent a la taula d'avaluació de risc antiterrorista, ser membres del CITCO i tenir accés a la base de dades policial.