OPINIÓ
5 maig 2017 2.00 h

La doble vara, ara al pressupost

Tal com estava previst, i després d'empatar en tres ocasions, el govern espanyol va tirar endavant el projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2017, que ara passaran a discutir-se en comissió. Aquest tràmit es va superar gràcies als vots del PNB. Un suport que no li va sortir gratis, al PP –o, en aquest cas, a l'Estat–, ja que el PNB aconsegueix a canvi una sèrie d'inversions i de millores en la quota d'Euskadi. Sense que aquestes cessions, per cert, causessin cap terratrèmol al PP ni entre els barons territorials que posen el crit al cel sempre que Mariano Rajoy fa alguna promesa d'inversió a Catalunya, per escarransida i falsa que sigui.

Ara, aquells que des de la política acusen els catalans d'insolidaris i de victimistes han fet l'orni i, al contrari, no han perdut l'ocasió de posar l'estratègia del PNB com a exemple del que haurien de fer els polítics catalans. Però ni Catalunya té un concert com el basc ni els seus vots són necessaris per al PP. I ara veurem, a més, en què queda als pressupostos la pluja de milions promesa. Per tant, aquest consell s'ha d'arxivar en el calaix del tracte cínic al qual ens tenen acostumats als catalans.

Encara assistirem a un segon acte d'aquesta compensació de suports –que quan la practicaven els catalans al Congrés sempre era vista, des de les rengleres de l'oposició, com un xantatge– els dies 20, 21 i 22 de juny. L'aprovació definitiva dels pressupostos requerirà un vot més: el de Nova Canàries, que, com a missatge, ahir va presentar una esmena a la totalitat. Montoro ja té calculat el cost d'aquest vot. En el seu moment no serà qualificat de xantatge, sinó de necessari per a l'Estat. El PP torna a treure a passejar la seva doble vara de mesurar.