POLÍTICA
BARCELONA - 5 maig 2017 2.00 h

El Parlament cita Rajoy, De Santamaría i Zoido dins l'operació Catalunya

 La comissió d'investigació acorda una seixantena de compareixences i preveu un treball de dos mesos

 Els exconsellers Puig i Gordó, descartats

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya va acordar ahir la llista de compareixents que seran citats aviat pel Parlament per aclarir la presumpta existència d'una guerra bruta contra l'independentisme des del Ministeri de l'Interior durant la passada legislatura de Mariano Rajoy. La denúncia dels fets es va fer pública després de conèixer el contingut d'una conversa privada entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, durant les eleccions espanyoles del mes de juny. Uns fets que ja són objecte d'una altra comissió d'investigació, però, al Congrés dels Diputats, on l'abril van comparèixer l'exministre i l'exdirector.

Ara ho tornaran a fer a la cambra catalana, si no s'hi neguen, després que ahir el grup de treball aprovés una llista que també inclou el president Mariano Rajoy i el cap de gabinet, Jorge Moragas, la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido com a membres destacats de l'executiu espanyol. Pel que fa al cos policial, el Parlament citarà a declarar l'exdirector general Ignacio Cosidó i els excomissaris José Manuel Villarejo i Eugenio Pino. En tractar-se d'una comissió d'investigació, els compareixents estan obligats a assistir-hi. En cas contrari, la cambra catalana els podria denunciar davant la fiscalia, segons el reglament.

Qui també repetirà en una comissió d'investigació serà la diputada al Congrés, Alícia Sánchez-Camacho i l'ex xicota de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Àlvarez. Es considera que la conversa entre totes dues a la Camarga va servir per obtenir informació sobre els diners de la família Pujol i traslladar-la al Ministeri de l'Interior. En canvi, s'han descartat altres exdirigents que havien estat assenyalats en trames d'espionatge, com els exconsellers Felip Puig i Germà Gordó.

La primera reunió de la comissió va abordar les compareixences i va posar sobre la taula un pla de treball exhaustiu que la presidenta de la comissió, la diputada de Junts pel Sí, Alba Vergés, preveu que finalitzi a finals de juny. A causa de l'alt nombre de compareixents, la presidenta va proposar fixar dues reunions setmanals al llarg d'aquests dos mesos, la qual cosa va provocar el rebuig immediat de la diputada del PP, Esperanza García, acusant la resta de grups de crear “un espectacle mediàtic” a l'entorn “d'una operació que no existeix”. A l'altra banda, la CUP demanava “obrir les clavegueres de l'Estat”, denunciava la diputada Mireia Boya.