LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

CiU i els divorcis que vénen

@Enric_Hernandez


DIVENDRES, 5 DE JUNY DEL 2015

De segur carregat de bones intencions, Artur Mas sosté que la consulta d'Unió Democràtica «no contradiu» el full de ruta cap a la independència traçat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes. No pensa d'aquesta manera el sector independentista d'UDC, que advoca pel no en la votació, ni el nou cap de files de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, disposat a modificar el full de ruta per incorporar les tesis democristianes. Llavors, ¿qui té raó? Vegem-ho.

Els fulls de ruta de Convergència i d'Unió no serien incompatibles si no fos perquè el primer aposta perquè del 27-S emani «un pronunciament favorable a la independència de Catalunya», hipòtesi que el segon ni tan sols contempla; perquè CDC planteja «una declaració sobiranista inicial» seguida d'un «procés constituent» de 10 mesos, tots dos rebutjats de ple per UDC; perquè un advoca per «la proclamació d'un nou Estat» ignorant la justícia espanyola i l'altre descarta qualsevol iniciativa «al marge de la legalitat»... Excepte per aquests petits detalls i alguns més, convindrem amb el president que els dos documents casen a la perfecció.

Llista presidencial sense sigles

Com la parella que ja no se suporta però no s'atreveix a fer el pas, la federació manté les formes a la vigília d'un o diversos divorcis. En la separació de la família democristiana està en joc la titularitat de les sigles. Si en la consulta guanyen els crítics, Unió quedarà escapçada i abocada a un congrés extraordinari. Però si s'imposa el sí que propugna la cúpula afí a Josep Antoni Duran, el sector independentista d'Antoni Castellà haurà de buscar lloc en la llista del president, desposseïda de sigles.

S'esgota el marge per a l'equidistància: o Mas rectifica, abraça el possibilisme democristià i desconvoca el 27-S o dilueix les seves ínfules plebiscitàries, o ratifica el pla rupturista amb ERC i trenca amb Duran. Ho desitgi o no, el mandat de les bases i el desaire del seu soci forçaran Unió a deixar el Govern i a concórrer a les eleccions en solitari. Aquest és l'estat de la qüestió; tota la resta són impostures
.