AL CONTRAATAC

SÍLVIA CÓPPULO

Periodista

Unió i Colau. Que sí, que no


DIVENDRES, 5 DE JUNY DEL 2015

Sospito que els militants d'Unió diran que sí. Diran que sí a no dir. O sigui que no solament no estarem al cap del carrer, sinó uns quants passos enrere. Allò que ara en diuen retrocedir pantalles. El dia 14 de juny la gent d'Unió Democràtica no podrà dir si està a favor d'incloure en el seu programa electoral la independència de Catalunya, perquè des de la cúpula del partit s'han guardat ben bé prou de preguntar per la independència. No fos cas que diguessin que sí. No fos cas que diguessin que no. Contestar amb un no crític -com anuncien alguns membres de l'ala sobiranista- els abocaria a fer un congrés, assenyalen des de dalt de tot del partit. ¿Els convé, un congrés? La pregunta del dia 14 és tan descafeïnada que, si no fos per la calculada ambigüitat que els que la promouen creuen que els afavoreix, a priori semblaria més pròpia del comiat d'un sopar de germanor que d'un posicionament polític sobre la secessió de Catalunya: «¿Voleu que Unió Democràtica continuï el procés, des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?». I es desenvolupa seguidament la interpretació de sis principis: sobirania, democràcia, diàleg, seguretat jurídica, Europa i cohesió.

Posició intel·ligent la d'Artur Mas. No compra l'embolic de no posicionar-se sobre la independència per part d'Unió i deixa la pilota col·locada a la seva teulada. Faci el que faci UDC, ell sí que inclourà la independència al seu programa electoral del 27-S, diu. I perquè quedi clar que no promou la ruptura amb els democratacristians, afegeix que el guió de la pregunta d'Unió no xoca amb el full de ruta pactat per CDC amb ERC. Si se n'analitza el contingut, de discrepàncies n'hi ha. Però perquè dos xoquin, tots dos s'han de col·locar en posició frontal. I qui dies passa, procés empeny. Per ara. Perquè les parades del mercat on venien peix al cove -que és on habita la pregunta d'Unió- són una relíquia del nostre passat polític admirat per turistes despistats. Ara la gent demana transparència i decisió. Decisió per decidir la independència. Ah, sembla que tornin els temps d'arribar a acords entre dues parts a partir que cadascuna interpreti un concepte diferent de la mateixa paraula!

BComú i el procés

Ada Colau passa de dir que és BComú l'aliada del procés i no pas Convergència, a declarar textualment que «no podem firmar un full de ruta amb CiU, amb qui no compartim un full de ruta». És evident que si no el firmen, no el comparteixen. I no el comparteixen perquè no el firmen. ¿I els veïns i les veïnes? ¿On són? ¿Que no havien de respondre en referèndum si volien donar suport al procés de qui BComú diu ser l'aliada? He de mirar al diccionari què vol dir tautologia
.