OPINIÓ
5 juny 2017 2.00 h

LA CRÒNICA

Contradiccions o la puta i la Ramoneta

QUIM DOMINGO

1El nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha parlat de Catalunya com a nació cultural. També ha afirmat que Espanya és plurinacional i, per tant, és una nació de nacions. Al mateix temps, i sense cap problema, diu que l’única sobirania està en la totalitat del poble espanyol. Per tant, Catalunya és una “nació” sense cap dret jurídic i, com a conseqüència, no té dret a votar en referèndum si es vol independitzar o no d’Espanya –la setmana passada, el Sr. Sánchez va trucar al Sr. Rajoy per dir-li que està al seu costat per impedir el referèndum de Catalunya–. El que diuen el PSOE i el PP en el tema de Catalunya és pràcticament el mateix. Que no enredin més i que es presentin obertament com el que són, nacionalistes espanyols. La dinàmica de la puta i la Ramoneta ja fa temps que està enterrada. O això creiem.

2El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, manifesta, “davant la resposta del PP, que hi ha legitimitat per exercir desafiaments democràtics”. Ens ve a dir que legitima un referèndum unilateral, però entès en el sentit que expressa Albano-Dante Fachin: que aquest referèndum unilateral s’ha d’entendre com una mobilització democràtica. El Sr. Domènech també ens diu que estar d’acord amb un referèndum no vol dir estar a favor del referèndum del govern. Quin referèndum vol? Ni ell ho sap. Perquè quedi més clar que volen i no volen definir-se d’una manera clara amb relació al referèndum unilateral (el pactat és impossible), no van participar en la convocatòria que el president Puigdemont va fer a tots els partits pro referèndum al·legant que “no voldrien que els ritmes de les majories s’imposessin sobre aquell espai que és de país [amb referència al Pacte Nacional pel Referèndum]”. Queda clar que, ara com ara, els comuns, les Colau, els Domènech i tutti quanti encara no es volen mullar.

De totes maneres, quan el referèndum es convoqui oficialment i l’Estat espanyol utilitzi la força i la repressió per impedir votar, ben segur que en aquell moment estaran al costat de la democràcia i del poble de Catalunya. No em puc imaginar una altra cosa. Serà llavors que deixaran de fer la puta i la Ramoneta.

3La vicepresidenta del govern espanyol afirma una i mil vegades que el referèndum no es farà i que és absolutament innegociable. Al mateix temps, però, diu que el president Puigdemont ha d’anar al Congrés dels Diputats a plantejar el referèndum. En què quedem, Sra. Soraya? Si el referèndum és innegociable, què s’hi ha d’anar a fer, al Congrés dels Diputats? Poques vegades una contradicció s’havia fet tan palesa. Però que ells, els amos i senyors, es contradiguin, no té cap importància, ni els suposa cap problema ni cap descrèdit. Els amos i senyors, facin el que facin, diguin el que diguin, sempre tenen raó. Aquí ja no sé qui és la puta ni qui la Ramoneta.

4El Sr. Jordi Pujol ha fet una crida als “actius morals i econòmics, culturals i tècnics, socials i polítics” a mobilitzar-se en un temps “d’incertesa respecte al futur de Catalunya”. Parla “de valors de la societat catalana i que cal defensar-los davant dels que en volen imposar una lenta dissolució”. Sr. Pujol, li agraïm la feina ben feta que va realitzar com a president, però en aquest moments, vista l’aigua que baixa, seria millor que s’apliqués allò tan propi seu d’“ara no toca”.