ARTICLES
Periodista - 05 Juliol 2015 02.00

OPINIÓ

Moralment exclosos

VICENÇ RELATS

La resposta del Port de la Selva a la sentència del Constitucional contra l'Estatut va propiciar l'impuls de l'Associació de Municipis per la Independència.

El 5 de juliol del 2010, just avui fa cinc anys, el Port de la Selva es declarava “moralment exclòs” de la Constitució espanyola. Ho va fer a través d'una moció municipal valenta que responia a la sentència del Tribunal Constitucional que laminava encara més el ja malaurat Estatut de Catalunya, referendat a les urnes el 2006. Aquella sentència humiliant va motivar la multitudinària manifestació de protesta a Barcelona del 10 de juliol del 2010 –la primera gran marxa independentista, que d'ençà de llavors s'ha repetit cada any–, però dies abans alguns municipis ja l'havien desacatat per la seva banda.

Efectivament, a iniciativa del llavors alcalde, el convergent Genís Pinart Fernández, el Port de la Selva va aprovar per unanimitat en un ple extraordinari una declaració que en poques setmanes centenars de consistoris van fer seva. Per donar-hi continuïtat, dos mesos després l'Ajuntament va convocar la I Trobada de Municipis, Alcaldes i Regidors moralment exclosos de la Constitució espanyola, a la qual també es va adherir el moviment Decidim.cat, d'electes locals pel dret a l'autodeterminació. Allà es va proclamar el Manifest Sobiranista de Sant Pere de Rodes, que va ser a l'origen de la futura Associació de Municipis per la Independència (AMI), a la qual avui hi ha adherits la majoria de municipis del país.

El manifest deia: “Volem expressar en veu alta i clara la nostra voluntat de seguir empenyent, de manera unitària, des dels nostres municipis, per tal d'avançar de manera efectiva cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació”. Volent-li passar el relleu, l'alcalde del Port ja va convidar a presidir la sessió al llavors alcalde de Vic –la ciutat més gran de les presents–, Josep M. Vila d'Abadal, que ha estat la cara visible del sobiranisme municipal al front de l'AMI, que es va fundar el 2011.

De tot plegat només en fa cinc anys i fa vertigen mirar-ho ara, passat el 9-N i camí del 27-S, que ha de ser el gran plebiscit per la independència. Com que vaig tenir l'honor de participar en la redacció de la declaració insubmisa, recordo els tombs que vam haver de fer des de la idea inicial de l'alcalde de “declarar la independència del Port de la Selva” fins a voler verbalitzar el sentiment greu d'expulsió de saber-se “moralment exclòs d'Espanya”.

Certament, l'acord va situar el municipi “més lluny de la Constitució i més a prop del poble”, tal com ho va fer notar l'editorial d'aquest diari. I ara que s'acosta l'hora de la veritat, en què no podem fallar, caldria conjurar-nos com a poble a estar “més lluny de la divisió i més a prop de la llibertat”.

De tot plegat només en fa cinc anys i fa vertigen mirar-ho ara, cap al 27-S