POLÍTICA
MADRID - 5 juliol 2017 2.00 h

Cospedal avisa que l’exèrcit és el garant de la unitat de l’Estat

 La ministra de Defensa recorda que la seva missió és defensar “la integritat territorial”

 Sánchez rebutja “amenaces” i insta Rajoy a pactar una solució política

MONTSE OLIVA - MADRID

Una vegada més, l’executiu espanyol avisa que un dels papers “primordials” de l’exèrcit és preservar “la integritat territorial”. I ho fa el mateix dia que es dona a conèixer la llei del referèndum. Durant la commemoració dels quaranta anys de la constitució del Ministeri de Defensa, la seva actual titular, María Dolores de Cospedal, llançava aquest missatge respecte de les pretensions sobiranistes amb vista a l’1-O i respecte d’una eventual proclamació d’independència: “Per terra, mar i aire, les forces armades i la Guàrdia Civil es troben allà on s’hagin de protegir els valors de la democràcia, de la Constitució, però també la integritat i la sobirania.”

Cospedal recordava, doncs, que això és el que recull la carta magna i, per tant, la missió de l’exèrcit és defensar l’ordenament constitucional i la unitat de l’Estat. “La unió sempre és el camí més segur a l’èxit”, reblava durant un acte que va reunir diversos antics responsables d’aquesta cartera.

Mentrestant, altres membres de l’executiu de Mariano Rajoy sí que es van referir explícitament a la presentació, ahir, de la llei del referèndum. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracions a l’agència Efe, es va mostrar taxativa: “L’Estat en té prou amb 24 hores per presentar recurs i obtenir-ne la paralització” per part del Tribunal Constitucional. La número dos de La Moncloa va garantir, doncs, que el referèndum no se celebrarà i que “al cap de 48 hores no passarà absolutament res”, en al·lusió a una eventual declaració d’independència si guanya el sí. Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, encabia la llei dins una “deriva profundament autoritària i antidemocràtica”, alhora que suggeria que el govern del PP estudiarà si aquests aspectes preparatius de l’1-O vulneren la prohibició del TC i, per tant, es pot actuar per la via penal contra els seus promotors.

Proposta sobre la taula

Per part del PSOE, Pedro Sánchez, després de reiterar ahir que estarà al costat de l’executiu del PP en la defensa de la legalitat i l’ordre constitucional, alertava, però, contra “amenaces” com la que considera que va llançar Cospedal, subratllant que no és moment d’afegir més tensió, sinó d’obrir ponts pel diàleg. En aquest punt, va avançar que demà tornarà a reclamar a Rajoy que busqui una solució política per a Catalunya i, sobretot, que s’hi posi a treballar de manera immediata, assegurant que també en aquest cas tindrà el PSOE al seu costat. Sánchez recordava, però, que ja fa tres anys que va fer la mateixa petició a Rajoy, sense cap èxit.

El socialista va comparèixer ahir en roda de premsa després de reunir-se durant gairebé dues hores amb el rei Felip VI. El procés i l’anunci de referèndum van ser un dels temes centrals de la trobada i el líder socialista va constatar la “preocupació” del monarca per la situació catalana. “Com no podia ser d’una altra manera”, hi va afegir. Això sí, no va voler explicitar si el rei compartia el seu projecte d’impulsar una reforma constitucional per, entre altres aspectes, reconèixer la plurinacionalitat.

Irene Montero, portaveu de Podem, va expressar un cop més el seu respecte al fet que els ciutadans “s’expressin”, però insistia que el referèndum ha de ser legal i pactat.

LA FRASE

L’Estat en té prou amb 24 hores per recórrer contra la llei i obtenir-ne la paralització
Soraya S. de Santamaría
VICEPRES. DE L’EXECUTIU ESPANYOL