POLÍTICA
BARCELONA - 5 juliol 2017 2.00 h

L’oposició desconfia de la llei per al referèndum

 Els grups posen en dubte les garanties de la normativa presentada ahir per JxSí i la CUP

 CSQP hi veu una “fugida endavant” i el PP creu que el govern busca que se suspengui la Generalitat

G. A - BARCELONA

Els recels i l’oposició dels grups no independentistes a la llei que ha d’emparar el referèndum de l’1 d’octubre que es va presentar ahir ja s’esperaven des del moment que es va convocar l’acte i es va saber que cap dels altres grups parlamentaris hi assistiria. Tot i ser-hi convidats, no hi va anar ningú de Ciutadans, del PSC ni del PP. Sí que ho van fer quatre diputats de Catalunya Sí que es Pot, tres de Podem i un d’EUiA, el secretari de la mesa Joan Josep Nuet, que ho van fer a títol personal. Cap, doncs, d’ICV. També s’hi va poder veure el diputat no adscrit Germà Gordó, que va deixar Junts pel Sí i el PDeCAT aquest juny arran de la investigació judicial del conegut com a cas del 3%.

Tot i no participar-hi com a grup parlamentari, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, sí que va valorar la jornada, que va qualificar de “fugida endavant” de l’independentisme. A més, va dir que el referèndum corre el risc de ser fins i tot “més degradat” que el 9-N, ja que amb la legislació presentada només es vol, segons ell, “radicalitzar els convençuts” en lloc d’intentar seduir indecisos i partidaris d’un referèndum acordat amb l’Estat espanyol. Tot i que Coscubiela va encapçalar la posició oficial de la confluència d’esquerres, la presència del secretari general de Podem i d’altres membres de la formació morada no va passar desapercebuda, malgrat que no van opinar sobre l’acte i no està previst que ho facin fins que dijous celebrin un consell ciutadà amb els cercles que formen el partit.

Els socialistes van posar en dubte la qualitat del text que van donar a conèixer JxSí i la CUP, i els van acusar de dedicar-se a “predicar” garanties quan consideren que el referèndum “difícilment podrà complir els mínims estàndards internacionals”. El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, va criticar que la presentació de la llei es fes a l’auditori del Parlament i no al ple tal com el seu primer secretari, Miquel Iceta, havia demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l’última sessió de control al govern, una petició a la qual es va sumar el líder de CSPQ, Lluís Rabell.

Des de les files del PP, el president de la formació a Catalunya, Xavier García Albiol, que dilluns ja va carregar durament contra els preparatius del referèndum acusant la Generalitat d’actuar com una administració totalitària, va insistir a qualificar de “bolivarià” el comportament dels independentistes, comparant qualsevol pas amb el règim de Nicolás Maduro. “És un cop d’estat, de moment sense armes”, es va atrevir a dir, i va assegurar que la Generalitat el que pretén és generar confrontació amb l’Estat perquè se suspengui l’autonomia de Catalunya i així “presentar-se com a màrtirs”. García Albiol es va mostrar contrari a l’extrem de suspendre la Generalitat, però va avisar que, si la situació es radicalitza, el PP hi donarà suport “sense cap tipus de complex ni de mania”.

García Albiol, però, no va ser l’únic diputat del PP al Parlament que va dir-hi la seva sobre la llei presentada pels grups de la majoria independentista del Parlament. En una entrevista de RNE, Andrea Levy va defensar que la llei espanyola no es podrà ignorar a l’hora de convocar el referèndum: “Catalunya no és una bombolla en la qual la legalitat no existeix”, va dir. També es va referir a la carta enviada per l’Estat a ajuntaments catalans per exigir-los que no participin en el referèndum: “Entra dins de la normalitat.”

No es pot predicar de cap manera que es puguin oferir garanties
Ferran Pedret
PORTAVEU ADJUNT DEL PSC
Incompleix les resolucions del Parlament i vulnera l’Estatut
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP
És un cop d’estat, de moment, sense armes
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL PP CATALÀ
N’hi ha uns que es dediquen a explicar que incompliran la llei
Jordi Cornet
DELEGAT DE L’ESTAT A LA ZONA FRANCA DE BARCELONA
Catalunya no és una bombolla en la qual la legalitat no existeix
Andrea Levy
DIPUTADA DEL PP
La Generalitat continua sent el govern només dels independentistes
Societat Civil Catalana
ENTITAT UNIONISTA

Jordi Cornet (CZF) suggereix presó per als impulsors

B.R

“Desgraciadament hi ha uns que es dediquen a explicar a la gent que incompliran la llei, i la gent que incompleix la llei va a la presó, aquests sembla que no.” Amb aquesta frase es desfogava a gust el delegat de l’Estat per al Consorci de la Zona Franca (CZF), Jordi Cornet, en referència a la presentació feta per Junts pel Sí i la CUP de la llei del referèndum d’autodeterminació. En un dinar davant empresaris a la Cambra de Comerç de Barcelona, Cornet va acusar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’haver desprestigiat la imatge exterior de Catalunya: “Ja no es parla d’emprenedors, sinó que el mantra és que hi ha uns paios que volen votar i que això és il·legal”, va etzibar. Amb tot el delegat del Consorci de la Zona Franca creu que la inversió estrangera no s’està reduint “perquè els inversors, com tothom, saben que no passarà res”.