POLÍTICA
BARCELONA - 5 juliol 2017 2.00 h

Puigdemont subratlla la “lleialtat” de Jordi Baiget

 El president fa un reconeixement de la trajectòria del conseller destituït en l’acte de presa de possessió de Vila

 El cap de l’executiu explicarà la crisi de govern al Parlament la setmana vinent

REDACCIÓ - BARCELONA

La presa de possessió ahir de Santi Vila com a nou conseller d’Empresa i Coneixement es va convertir en un petit acte d’homenatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al conseller destituït dilluns al vespre. Després d’escoltar el jurament, i davant la totalitat dels membres del govern, Puigdemont va alçar el cap per mirar de fit a fit el ja exconseller Baiget per agrair-li la seva “lleialtat”, “honorabilitat” i “rigor” en les seves diverses etapes en què ha estat vinculat amb el govern, primer com a secretari general –entre el 2012 i el 2016– i després en la conselleria que ahir va abandonar.

“Et vull expressar el meu profund reconeixement”, va dir el president a Baiget, a qui encara va donar tracte de “conseller” i del qual també va voler destacar “l’honestedat, el rigor i la bona feina feta al departament”.

Al saló de Sant Jordi ahir l’ambient no era el de les grans ocasions, tot i la solemnitat de l’acte de presa de possessió d’un nou conseller, i va ser el mateix president qui es va encarregar de fer evident la fredor del moment quan, en primer lloc, va admetre: “Sé que avui no és un dia de felicitat ni d’alegria”, i després va acabar reconeixent: “La decisió no ha estat fàcil.”

Tot l’acte va ser molt breu i Puigdemont tampoc es va voler allargar gaire en la seva intervenció i, així que va acabar, va voler exemplificar amb el gest el que acabava de dir amb les seves paraules i es va dirigir directament a Baiget, a qui va estrènyer la mà, sempre en un ambient de cordialitat però també de gravetat. El gest del president va anar acompanyat dels aplaudiments de la resta de membres del govern, que van envoltar Baiget en senyal, també, de suport i reconeixement. L’acte es va tancar amb la fotografia de rigor del nou executiu, ara ja sense Baiget, i poc després es va reunir el govern en la seva habitual sessió de treball de cada dimarts.

Sobre els motius de la destitució de Jordi Baiget, precipitada poques hores després que El Punt Avui publiqués unes declaracions de Baiget en què posava en dubte que l’1 d’octubre es pugui fer una votació que sigui gaire diferent de la que ja es va fer el 9 de novembre del 2014, el president ja va avançar ahir que compareixerà la setmana vinent al Parlament per donar-ne tots els detalls.

LES FRASES

Et vull expressar el meu profund reconeixement per l’honestedat, el rigor i la bona feina feta al departament
Sé que avui no és un dia de felicitat ni d’alegria. La decisió no ha estat fàcil
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT