POLÍTICA
BARCELONA - 5 agost 2017 2.00 h

El referèndum sacseja les universitats catalanes

 Totes les institucions públiques d’educació superior donen suport a la consulta, tret de la UdL, que s’hi nega, i la UAB, que no s’ha pronunciat

 El rebuig del rector de Lleida genera polèmica entre estudiants i professors

RAÜL GARCIA I ARANZUEQUE - BARCELONA

L’anunci del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre ha provocat un terratrèmol a la societat catalana amb rèpliques a les universitats, que s’han hagut de pronunciar sobre la qüestió. A hores d’ara, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Girona (UdG) s’han adherit al Pacte Nacional pel Referèndum, mentre que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no ha tractat, de moment, aquesta qüestió ni en el consell de govern, ni en el claustre i la Universitat de Lleida (UdL) ha rebutjat fer-ho.

El rebuig del Consell de Govern de la UdL per dinou vots en contra, nou a favor, cinc en blanc i un de nul i, en particular, el del seu rector, Roberto Fernández, ha desfermat la indignació de part de la comunitat universitària de Lleida, que va recollir més de 600 signatures en un manifest que demanava al rector que reconsiderés la seva posició i permetés fer una votació sobre aquest assumpte a través de la intranet de la UdL. Fernández, però, va rebutjar canviar de posició i continua emparant-se en la “neutralitat política” de la universitat, que, segons explica, només es pronunciarà en temes que l’afectin de manera directa.

Pel que fa a la UAB, l’altra universitat pública que no s’ha adherit al Pacte Nacional pel Referèndum, la qüestió no s’ha discutit ni al claustre (l’últim es va fer amb anterioritat a la data en què es va plantejar la qüestió), ni al consell de govern perquè no estava previst tractar-ho en l’ordre del dia, ni cap membre d’aquest òrgan va demanar incloure-la en la reunió. El tema, però, podria reaparèixer a l’agenda durant el pròxim consell, que està previst que es faci a partir del setembre, en vigílies del referèndum.

La primera universitat a adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum va ser la UPC, durant el consell de govern del 23 de maig passat. La UPF ho va fer vuit dies més tard i la URV, l’endemà. Després va venir el torn de la UdG, el 21 de juny. L’última a adherir-s’hi va ser la UB, el 12 de juliol passat, en una reunió en què es va recordar que la universitat ja havia donat suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, l’octubre del 2012, a través de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). El claustre de la UB ja havia donat suport a la consulta del 9 de novembre del 2014. Les universitats privades han descartat, des del principi, cap pronunciament polític.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir va aconseguir el consens de la comunitat universitària.

5
universitats
s’han adherit al Pacte (UB, UPC, UPF, URV i UdG), una ha votat no fer-ho i una altra no ho ha discutit.