POLÍTICA
Barcelona - 5 novembre 2015 2.00 h

Demòcrates sotmet a una consulta interna la seva coalició amb Convergència

 Els 1.833 membres del partit tenen fins aquest matí per decidir aquesta qüestió

 La formació celebra aquest dissabte el seu congrés fundacional

RICARD PALOU

La direcció interina de Demòcrates de Catalunya, el partit sorgit amb la suma de les successives escissions d'Unió Democràtica de Catalunya, ha organitzat una consulta interna per decidir si aquest partit concorre a les eleccions del 20-D en coalició amb Convergència. Les urgències del calendari electoral, que fixen aquest divendres com l'últim dia per inscriure coalicions, han forçat la celebració de la consulta fins i tot abans que Demòcrates es constitueixi com a partit aquest dissabte, quan celebrarà el seu congrés fundacional a l'Auditori de Cornellà. El resultat de la consulta, feta per correu electrònic als 1.833 voluntaris, que és com s'anomena els militants de la formació, se sabrà aquest migdia i, en el cas que s'imposi l'opció afirmativa, la coalició se sotmetrà a ratificació del consell extraordinari que CDC ha convocat per demà mateix. L'actual portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, va situar aquesta consulta com a exemple del funcionament del que vol ser “un partit del segle XXI”, i va subratllar que el que se sotmet a votació “és una coalició electoral pensada per a unes eleccions, i que es dissoldrà quan aquestes s'hagin celebrat”. Com a condició, els socialdemòcrates han demanat participar en el disseny de les llistes i de la campanya, tenir veu pròpia al Congrés i al Senat i l'elaboració d'un codi ètic per a candidats i càrrecs electes.

Torna Vila d'Abadal

Castellà va comparèixer amb altres membres d'aquesta direcció provisional, com ara l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, l'exdiputada Assumpció Laïlla i l'expresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i exalcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que vol tornar a la política activa a través d'un projecte que l'ha seduït i que, a més dels Hereus del 31 i l'organització Fem-ho!, creada per impulsar el 9-N, integra l'associació Moviment Demòcrata que ell va impulsar. Com la resta de compareixents, Vila d'Abadal va carregar amb duresa contra el fet que CDC i ERC hagin decidit concórrer a les eleccions espanyoles en llistes separades. “Cada cop que el procés queda en mans dels partits, s'encalla”, va afirmar, abans de demanar a Òmnium, l'Assemblea Nacional Catalana i l'AMI que facin un pas endavant per forçar l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, als quals va acusar de “mirar més pels seus interessos que pels del país”. En aquest sentit, Vila d'Abadal, que va assegurar que no anirà a cap llista que no sigui unitària, va defensar la necessitat de regenerar el funcionament de les formacions polítiques. “Si tinguéssim partits moderns i transparents al servei del poble ja hauríem tirat tot això endavant”, va assegurar.

Demòcrates de Catalunya aspira a ser un d'aquests partits que reclama Vila d'Abadal, que, com Castellà, Laïlla i De Gispert, és un dels 54 aspirants a ocupar una de les 35 places del comitè demòcrata nacional de la formació, que seran escollits pel sistema de llistes obertes. Més de 600 membres participaran amb veu i vot al congrés de Cornellà, on també es votaran els estatuts del nou partit, que tindrà “una base ideològica socialdemòcrata i liberalsocial, i aposta per la independència” en paraules de Castellà. Demòcrates tindrà un portaveu per a cada matèria, i un mínim de dos per a qüestions de política general.

Els militants, als quals anomena voluntaris, no hauran de pagar quotes obligatòriament ni tindran privilegis per raons d'antiguitat.

LES FRASES

La proposta de coalició no es fa entre partits ni és estable en el temps sinó electoral, només pel 20-D
Antoni Castellà
DIPUTAT I PORTAVEU DE DEMÒCRATES
Volem crear un partit que s'inspiri en la Unió del 31, però adaptat als nous temps i transparent
Núria de Gispert
EXPRESIDENTA DEL PARLAMENT
Si tots els partits fossin moderns com aquest, ja hi hauria acord i el procés aniria endavant
Josep Maria Vila d'Abadal
EXPRESIDENT DE L'AMI