Un estat per a un país solvent

05/12/14 02:00 -

Les xifres presentades ahir pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, mostren d'una manera diàfana que la capacitat econòmica dels ciutadans de Catalunya per finançar els serveis públics amb els impostos que paguen seria més que suficient si no fos que bona part d'aquests tributs es perden o es desvien perquè el govern català no en té el control. A hores d'ara no és cap notícia el fet que el dèficit fiscal català és galopant, però aquesta nova manera de posar en evidència la injustícia d'un país que ha de viure amb estretors perquè està escanyat és molt més clara i entenedora que els sistemes de càlcul posats fins ara sobre la taula.

En la presentació de l'estudi es van pronunciar un parell de frases que sintetitzen força bé el sentiment que causa la situació en l'ànim dels contribuents catalans. “Catalunya és un bon negoci per a Espanya perquè no li està generant cap necessitat d'endeutament”, va explicar el director general d'anàlisi i seguiment, Ivan Planas, mentre que el titular de la conselleria va ser encara molt més gràfic: “A Catalunya no hi ha res que rebem que no haguem pagat.”

El pitjor d'aquesta situació ja no és l'evidència de les dades, ni el temps que dura aquesta injustícia inqüestionable. El gran drama deriva de la conclusió que a l'Estat espanyol no hi ha res actualment que pugui fer pensar que hi ha alguna possibilitat de resoldre-ho. No tan sols no hi ha cap indici d'esperança sinó que cada cop s'estén més la convicció generalitzada i la certesa que si algun recorregut en matèria financera té Catalunya dins l'Estat espanyol, aquest sempre serà cap a pitjor.

Darrera actualització ( Divendres, 5 de desembre del 2014 02:00 )