EDITORIAL
6 gener 2016 2.00 h

Negociar fins al final de la pròrroga

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir un discurs crític contra la decisió de la CUP de no donar suport a la seva investidura, un fet que va qualificar d'“error de proporcions gegantines” en el sentit que pot aturar o alentir enormement el procés cap a la independència de Catalunya que els catalans havien validat a les urnes el 27-S. Mas va ser contundent en assegurar que Junts pel Sí no farà cap nova oferta a la CUP, però va deixar una porta oberta a mantenir el diàleg fins al darrer moment. I de la mateixa manera que va deixar clar que dilluns convocarà noves eleccions per al 6 de març si no hi ha acord, va mostrar-se disposat a aprofitar els darrers dies per negociar noves propostes.

Les crides a la unitat s'han succeït aquests darrers dies, i que hi hagi molt poques o gairebé nul·les possibilitats no hauria de ser sinònim de deixar d'intentar-ho. Dilluns, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va referir-se a la negociació com a un partit de futbol, i va fer una metàfora prou eloqüent: cap equip deixa de jugar quan falten dos minuts per acabar un partit que és una final. Doncs ara és el que toca. Malgrat que les posicions puguin semblar preses i irreconciliables, i que el partit sembli acabat, cal aprofitar fins al darrer minut del matx.

L'escenari de noves eleccions és el més probable, però no és l'ideal. I és per això que la responsabilitat de tots els actors, individualment o col·lectivament, és intentar evitar-lo encara que les ferides que s'han generat aquests darrers dies ho facin aparentment impossible. Els catalans ja van anar a les urnes el 27-S i van dir el que van dir. I si cal, hi tornaran i ho tornaran a dir. Però l'acord s'ha d'intentar ni que sigui a la pròrroga.