La voluntat d’un poble


 06/01/2016 00:26 | Actualizado a 06/01/2016 01:49

Un dels trets de la modernitat és la inèdita confiança que podem aconseguir-ho tot i, per tant, ho aconseguirem. Res ni ningú no ho pot impedir. N’hi ha prou amb la voluntat quan es tradueix en il·lusió i optimisme.

La força de Podem, liderada per Pablo Iglesias, se suma al corrent voluntarista per canviar la realitat des dels discursos que assoleixen audiències milionàries en ràdios i televisions. Les imatges i la gestualitat importen molt. Però l’impacte de la paraula és definitiu. Sense paraules seria impossible construir relats polítics. No existirien la crítica ni l’aprovació. Un debat sense paraules és impossible.

El més vistós d’aquell cartell electoral que penjava en arbres i fanals l’octubre del 2012 no era la figura d’un Artur Mas messiànic, sinó el missatge que constava per escrit i que deia “La voluntat d’un poble”.

Aquella voluntat d’un poble que ens permetria refundar la condició humana i els sentiments col·lectius per convertir-los en una cosa millor del que ha estat fins ara no ha produït els resultats que es buscaven. Tot és molt vell. I el que és nou es torna vell amb la pàtina indefinible amb què el temps adorna totes les coses.

La voluntat d’un poble adornada per aquella figura ­bíblica que representava Artur Mas com a salvador penso que està al començament del final de la carrera política del que encara és president de la Generalitat. No es buscava la voluntat del poble, sempre variada i plural, com es demostra cada cop que s’obren les urnes, sinó la voluntat unitària per assolir un objectiu legítim però impossible d’obtenir sense una majoria àmplia de catalans i sense una pregunta clara i concisa en un hipotètic referèndum que s’hauria de celebrar en l’àmbit de la legalitat democràtica.

${imageCaption}(Jordi Barba)

Hi ha hagut un excés d’ardor messiànic en el procés voluntarista cap a la construcció d’un Estat nou. Un procés ràpid, sense madurar-lo gaire, basat en mobilitzacions milionàries en les últimes quatre Diades i amb una organització de les concentracions gairebé científica. Ha faltat més escepticisme culte, realista, més reconeixement dels que pensen diferentment, un calendari realitzable i teixir més aliances internes i, sobretot, buscar i trobar poderosos amics en la comunitat política internacional.

El procés s’ha anat empetitint en la mateixa proporció que s’accentuaven les voluntats per dur-lo a terme sense tenir prou majoria. Cal sumar i no restar i cal votar i no vetar, deia ahir Artur Mas, segurament el polític europeu que en menys anys ha fet més rodes de premsa i de més durada.

No s’ha de descartar res d’aquí a dilluns. Però després d’haver laminat la CUP, la meitat de la CUP, és a dir els que no el volen investir, i després d’haver prodigat elogis a la responsabilitat d’ Antonio Baños, és complicat que els cupaires canviïn de criteri.

Artur Mas va venir a dir ahir que el procés era ell i que si no era president, no hi hauria procés o, si més no, quedaria reduït a una ombra borrosa per tornar a la submissió a les forces de l’ Estat. Mas no va saber llegir els resultats de les eleccions del 2012, en les quals va perdre 12 escons. Des d’aleshores ha hagut de navegar amb els vents que bufaven des de la nau d’Oriol Junqueras, que és l’únic polític català que no ha patit ni una rascada en els últims tres anys. Ha estat a la sala de màquines, però no s’ha embrutat ni les mans.

Dilluns, el líder d’ERC renyava propis i estranys, amb una veu molt potent, instant que es reprenguessin les negociacions amb la CUP fins a l’últim minut. Com si ell no formés part principal dels que s’han de reunir.

Si la independència fos tan prioritària, si depèn d’una persona, la CUP hauria pogut acceptar Artur Mas o si aquest era el principal obstacle, el president hauria pogut fer un pas al costat o enrere perquè fos possible. Fa molts anys Max Weber va escriure que “la direcció dels partits per caps carismàtics comporta la deshumanització del seguici”. Cap crítica interna a Junts pel Sí. Al marge del desenllaç que pugui tenir el procés, sóc partidari que es repensi l’estratègia per part de tots a curt i a mitjà termini. El país no es mereix aquest espectacle provocat per picabaralles i ambicions personals. Ja hem trepitjat la línia vergonyosa de la ridiculesa. Què hi farem. Es pot actuar amb més serietat i recuperar el respecte que tots mereixem, al marge de les nostres opinions ­personals. Sempre s’és a temps de tornar a les avorrides velles formes construïdes sobre la consideració de l’altre. Si continuem inventant comportaments polítics que no tenen precedents, així ho va afirmar Artur Mas, correm el risc de provocar una gran ­rialla sarcàstica arreu del món. I el que és pitjor, s’hauria perjudicat molt la imprescindible confiança en la política.